Zayıf kayaçlar üzerine oturan silindirle sıkıştırılmış beton barajların geçirimsizlik hattının analizi
Analysis of the seepage impermeability line of roller-compacted concrete dams founded on weak rock formations
- Tez No: 980528
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YURTAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fliş formasyonu, sızma analizi, silindirle sıkıştrılmış beton ağırlık baraj, bulamaç hendeği, plastik beton, Flysch formation, seepage analysis, rolled compacted concrete dam, slurry trench, plastic concrete
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Baraj temellerinde sızma kontrolü, hem güvenlik hem de işletme açısından kritik bir öneme sahiptir. Özellikle fliş serisi gibi zayıf sedimanter kayaların oluşturduğu heterojen temel koşullarında geçirimsizlik yapılarının tasarımı daha karmaşık bir hal almaktadır. Bu nedenle, baraj mühendisliğinde temel koşullara uygun ve güvenilir sızma analizleri ile geçirimsizlik sistemlerinin performansını değerlendirmek büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında, fliş serisi sedimanter zayıf kaya üzerine oturan silindirle sıkıştırılmış beton barajlarda bulamaç hendeği yöntemiyle oluşturulacak geçirimsizlik hattı boylarının sonlu elemanlar analizleri aracılığıyla analizi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, sızma analizleri CAD tabanlı sonlu elemanlar yöntemine dayalı SEEP/W ve SLIDE paket programları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Farklı litolojik oranlar, tabaka kalınlıkları ve malzeme geçirimlilikleri dikkate alınarak geçirimsizlik perdesi boyu alternatifleri değerlendirilmiş; elde edilen sonuçlar her iki program özelinde karşılaştırılarak birbirine yakın sonuçlar elde edilmiştir. %10 silttaşı oranına sahip kesitlerde geçirimliliğin ve toplam sızma debisinin diğer oranlara göre daha yüksek, %50 ile %70 silttaşı oranına sahip kesitlerde ise hem teknik hem de ekonomik açıdan perdelerin büyük oranda yeterli olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Seepage control in dam foundations is of critical importance for both safety and operational considerations. In particular, the design of impermeable structures becomes more complex under heterogeneous foundation conditions created by weak sedimentary rocks, such as those of the flysch sequence. Therefore, in dam engineering, it is essential to perform reliable seepage analyses and evaluate the performance of seepage control systems in accordance with the foundation conditions. This thesis aims to analyze the cutoff wall lengths to be constructed using the slurry trench method in roller-compacted concrete dams founded on weak sedimentary flysch formations through finite element analyses. In this context, seepage analyses were conducted using the CAD-based finite element programs SEEP/W and SLIDE. Different lithological ratios, layer thicknesses, and material permeabilities were considered to evaluate alternative cutoff wall lengths, and the results obtained from both programs were compared, showing close agreement. Sections with a 10% silt content exhibited higher permeability and total seepage, whereas sections with 50% to 70% silt content demonstrated that the cutoff walls were largely adequate from both technical and economic perspectives.