Pnömatik sarmısak dikim makinelerinde dikim parametrelerinin belirlenmesi
The Determination of planting parameters at the pneumatic garlic planting machines
  1. Tez No: 98054
  2. Yazar: TEFİK DELİKKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLER ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sarımsak, pnömatik sarmısak dikim makinası, mekanizasyon, tasarruf, maliyet, kalite, Garlic, pneumatic garlic planting machine, mechanication, disposal, cost, quality
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET PNÖMATİK SARMISAK DİKİM MAKİN ALAR1ND A Df KİM PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ Tefık DEL1KKAYA Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinalan Anabllins Bats Yüksek Lisans Tezi 2000, 61 sayfa Danışman: Yard.Doç.Dr.Güler ERDEM Jüri : Doç.Dr. Fikret DEMİR Yard.Doç.Dr. Güler ERDEM Yard.Doc.Dr. Ebubekir ALTUNTAŞ Kastamonu İli Taşköprü İlçesinde sarımsak yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu çalışmada, pnömatik sarımsak dikim makinasının dikim parametrelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, pnömatik sarımsak dikim makinasıyla dikim ile yörede uygulanan elle dikim karşılaştırılmıştır. Dikimden önce, her iki yöntemde de, kullanılacak sarmısak dişleri kalibre makinasında sınıflandırılmıştır. Makina ile dikimlerde 8 ve 10 em sıra üzeri, 1,89 km/h hız ve 8 cm derinlikte dikim yapılmıştır. El ile dikimde İse yöre şartlarına göre 6 cm derinlik ve 12 cm ara ile dikim yapılmıştır. Makina ile dikim denemeleri üçer tekerrürlü yürütülmüştür. 1272 m2'Hk alanda ise insan işgücünden yararlanılarak elle dikim gerçekleştirilmiştir. Deneme alanlarının tamamında, dikimde 12 kg DAP, 1. ve 2. çapalardan hemen önce 18 kg üre gübreleri kullandırılmıştır. Tüm parsellerde çapa işleri işçi ile yaptırılmıştır. Deneme sonuçlarına göre, makina ile dikimde, tohum, gübre, insan işgücü ve zamandan tasarruf sağlanarak üretim maliyeti «İle dikime göre düşmüştür.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT THE DETERMINATION OF PLANTING PARAMETRES AT THE PNEUMATIC GARLIC PLANTING MACHINES Tefik DELİKKAYA Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agricultural Machinery Masters Thesis 2000, 61 page Supervisor : Yard.Do?,Dr.GuIer ERDEM Jury t Doç.Dr. Fikret DEMİR :Yard.Doç.Dr. Güler ERDEM ; Yard.Doç.Dr. Ebîibekir ALTUNTAŞ Garlic is widespreadly cultivated in the Taşköprü town of Kastamonu province. In this study, it has been purposed determination of planting parameters of pneumatic garlic planting machine. In additional, it has been compared planting of pneumatic garlic planting machine, with by hand planting which is applied in the town. In both of the methods, the cloues of garlic which would be used, classified at classification machine before planting. At planting by machine, İt has been made on 8 and 10 cm within row 1,89 km/h speed and at 8 cm depth. At planting by hand it has been made at 6 cm depth and 12 cm interval. The planting experiments by machine has been carried out three repetitions. In the 1272 m2 of area, it has been realized by hand planting to used from human power. At all experiment areas, 12 kg DAP has been used at the planting procedures and 18 kg fertilizer has been mod just before the first hoe and the second hoe. At all parcels, hoe works have been made by workers. According to results of the essay, at planting with machine, production cost has been lower supplied the economy from seed fertilizer, human power and time than the production cost of hand planting.