Tasarım hakkına tecavüz
Infringement of design rights
  1. Tez No: 980542
  2. Yazar: HANDE ÖZBAL SÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FETHİ ŞUA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel tasarım hukuku, Fikri ve sınai mülkiyet hakları, Industrial design law, Intellectual and industrial property rights
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
Özet
Tasarım hukuku, ürünlerin dış görünümüne ilişkin özgün unsurları koruyarak hak sahiplerine hem ticarî değer yaratma hem de rekabet avantajı sağlama imkânı sunar. Bu bağlamda, tasarımın yalnızca yaratım sürecinde değil, hukuka aykırı müdahalelere karşı etkin biçimde korunması da fikrî mülkiyet sisteminin işleyişi açısından önemlidir. Bu tezde, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) çerçevesinde tasarım hakkının kapsamı ve bu hakka tecavüz oluşturan fiiller sistematik biçimde ele alınmakta; Türk hukukundaki düzenlemeler Avrupa Birliği'nin 6/2002 sayılı Topluluk Tasarım Tüzüğü ile 2024/2822 sayılı Reform Tüzüğü ışığında karşılaştırmalı olarak değerlendirilmektedir. SMK'da tasarımlar için“ayırt edicilik”koruma eşiği aranırken, ihlal değerlendirmesinde“ayırt edilemeyecek kadar benzerlik”ölçütünün benimsenmesi, uygulamada öngörülebilirlik sorunları ve koruma zafiyetleri yaratmaktadır. Ayrıca dijital üretim, paylaşım ve yazılım temelli ihlallere ilişkin AB düzenlemelerinin Türk hukukunda yeterince karşılık bulmaması da önemli bir boşluk olarak öne çıkmaktadır. Tescilli ve tescilsiz tasarımlar bakımından haksız rekabet hükümleri ile sağlanan tamamlayıcı koruma yolları da öğretideki görüşler ve içtihatlar ışığında incelenmiştir. Bu kapsamda çalışma, tasarım koruması ile ihlal ölçütleri arasındaki ilişkiyi kavramsal ve uygulamaya yönelik olarak ele alarak, Türk hukuk sisteminde daha tutarlı ve işlevsel bir koruma rejiminin gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Design law protects the original elements of a product's external appearance, offering right holders both commercial value and a competitive edge. In this context, ensuring that designs are not only created but also effectively protected against unlawful interference is essential for the proper functioning of the intellectual property system. This thesis explores the scope of design rights and the acts constituting infringement under the Turkish Industrial Property Code No. 6769 (SMK), and compares these rules with the EU Council Regulation No. 6/2002 and the 2024/2822 Reform Regulation. While SMK adopts“distinctiveness”as the threshold for protection, it uses the test of“indistinguishable similarity”for infringement. This conceptual inconsistency leads to unpredictability and weakens legal protection in practice. Additionally, EU legislation has addressed infringement scenarios based on digital production, sharing, and software use, whereas Turkish law still lacks such provisions, creating a significant gap in protection for digital designs. The thesis also examines the complementary role of unfair competition law in protecting both registered and unregistered designs, particularly where design rights have expired or are not available. These intersections are analyzed through doctrinal views and relevant case law. Overall, this study addresses the conceptual and practical relationship between the scope of design protection and infringement criteria, arguing for a more coherent and functional design protection regime within the Turkish legal system.