Karşılaştırmalı hukukta profesyonel futbolcu sözleşmeleri
Professional footballer player contracts in comparative law
- Tez No: 980548
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT HAKKI CAŞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Spor, Law, Sports
- Anahtar Kelimeler: Milletlerarası hukuk, Spor hukuku, Özel hukuk, Sports law, Private law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Profesyonel futbolcu sözleşmeleri, hem uluslararası (FIFA, UEFA) hem de ulusal (TFF, Türk Borçlar Kanunu) düzenlemelerine tabi olmaları nedeniyle kendine özgü (“nevi şahsına münhasır”) bir hukuki nitelik taşır. Sözleşmenin tabi olduğu hukuk sistemi konusunda yıllardır süren tartışmalar, bu sözleşmelerin İş Kanunu kapsamı dışında değerlendirilmesiyle daha da derinleşmiştir. Çok katmanlı bu düzenleme yapısı nedeniyle, sözleşmenin kurulmasından sona ermesine kadar ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklar TFF'nin yetkili kurulları tarafından çözülmektedir. Bu akademik çalışmada, profesyonel futbolcu sözleşmeleri hem Türk hukuku hem de FIFA, UEFA ve CAS düzenlemeleri çerçevesinde karşılaştırmalı hukuk perspektifiyle incelenecektir. Uluslararası ve ulusal yargı kararları, literatür ve uygulamalar ışığında, futbolcu sözleşmelerinin tarafları, bu taraflara yüklenen hak ve borçlar, sözleşmenin sona ermesi ve uyuşmazlık çözüm yolları ele alınacaktır. Ayrıca, uluslararası tahkim kararlarına dayalı vaka analizleriyle güncel tartışmalar ortaya konacak; bu yolla Türk hukukuna katkı sağlanması ve literatüre yeni içtihatların kazandırılması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Professional football player contracts have a unique legal nature due to their subjection to both international (FIFA, UEFA) and national (TFF, Turkish Code of Obligations) regulations. The long-standing debates regarding the legal system applicable to these contracts have been further intensified by their exclusion from the scope of the Labor Code. Due to this multi-layered regulatory structure, any disputes that may arise from the conclusion to the termination of the contract are resolved by the competent bodies of the TFF. This academic study will examine professional football player contracts from a comparative law perspective within the framework of Turkish law as well as FIFA, UEFA, and CAS regulations. In light of international and national court decisions, literature, and practices, the parties to football player contracts, the rights and obligations imposed on these parties, the termination of the contract, and dispute resolution methods will be addressed. Additionally, current debates will be highlighted through case analyses based on international arbitration decisions, aiming to contribute to Turkish law and introduce new precedents to the literature.