İnegöl mutfak kültürü
İnegöl culinary culture
- Tez No: 980568
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA SÜMBÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İnegöl, Mutfak kültürü, Halk kültürü, Yemek kültürü, İnegöl, Culinary Culture, Folk Culture, Food Culture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk mutfağının zengin yapısı ve bölgesel çeşitliliği bağlamında, İnegöl yöresinin yerel mutfak kültürünü kapsamlı bir biçimde analiz etmektedir. Türk mutfağında tarihsel süreç içerisinde şekillenen yöresel ayrışmalar, Marmara Bölgesi özelinde değerlendirilmiş; İnegöl mutfağı bu çerçevede geleneksel bilgi, uygulama ve ritüeller açısından ele alınmıştır. Tez, nitel araştırma yöntemlerine dayalı olarak tasarlanmış ve İnegöl'de gerçekleştirilen saha çalışmasıyla desteklenmiştir. Yöre halkıyla yapılan görüşmeler, katılımcı gözlemler ve yerel tariflerin derlenmesi yoluyla elde edilen veriler, İnegöl mutfağının kültürel bir miras olarak işlevini, toplumsal bellekteki yerini ve günümüzdeki dönüşümünü ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, İnegöl mutfak kültürünün yalnızca bir beslenme sistemi değil, aynı zamanda kimliksel ve simgesel anlamlar taşıyan dinamik bir kültürel yapı olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda tez, gastronomi alanında yerel mutfakların belgelenmesine ve kültürel sürekliliğin sağlanmasına katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study provides a comprehensive analysis of the local culinary culture of the İnegöl region within the rich structure and regional diversity of Turkish cuisine. Regional distinctions shaped throughout the historical development of Turkish cuisine are evaluated with a focus on the Marmara Region, and İnegöl cuisine is examined in terms of traditional knowledge, practices, and rituals. The thesis is designed based on qualitative research methods and supported by fieldwork conducted in İnegöl. Data obtained through interviews with local residents, participant observations, and the compilation of local recipes reveal the role of İnegöl cuisine as a cultural heritage, its place in collective memory, and its ongoing transformation. The findings indicate that İnegöl culinary culture is not merely a system of nourishment but a dynamic cultural structure bearing identity and symbolic meanings. Accordingly, this study aims to contribute to the documentation of local cuisines and the preservation of cultural continuity within the field of gastronomy.