Utancın infertil kadınlarda benlik ve benlik ideali kavramları ile incelenmesi
Examination of shame in infertile women through the concepts of self and ideal self
  1. Tez No: 980567
  2. Yazar: AYBİÇE DEMİRKOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ALGEDİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Özbilinç, İdeal benlik, Self-consciousness, Ided selfconcept
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada infertilite tanısı almış kadınlar ile doğurganlık açısından sağlıklı kabul edilen multipar kadınlar arasında utancın alt boyutu olan dışsal utanç, gerçek benlik ve benlik ideali kavramları karşılaştırılmış ve bu değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu amaçla dışlama kriterleri doğrultusunda 20-49 yaş aralığındaki 59 infertilite tanısı almış kadın ve 55 multipar kadın olmak üzere toplam 114 katılımcının verileri değerlendirilmiştir. Araştırmada kullanılan veri araçlarını“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Utandıran Diğeri Ölçeği-2”ve“İdeal ve Gerçek Benlik Kavramı Ölçeği”oluşturmaktadır. Veriler IBM SPSS 22 programı ve Process Macro 4.3 eklentisi ile analize tabi tutulmuştur. Kontrol ve çalışma grubunun karşılaştırılması için Bağımsız Örneklem T-Test'i uygulanmış, değişkenlerin birbiri ile olan ilişkilerini incelemek için Pearson Korelasyon Testi, Çoklu Regresyon Analizi ve Düzenleyici Değişken Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda infertilite tanısı almış kadınların utanç duygusunun multipar kadınlara göre anlamlı bir farka sahip olmadığı bulunmuştur. Gerçek benlik ve benlik ideali arasındaki farkın büyüklüğünün dışsal utanç duygusu ile ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma utanç duygusunun yalnızca biyolojik faktörlerden etkilenmediği ve psikososyal faktörler, baş etme yöntemleri, eğitim ve kültür gibi değişkenlerin de utanç deneyiminde etkili olduğu sonucunu ortaya koymuştur. Kişinin ulaşılması zor bir benlik idealine sahip olmasının utanç duygusunu arttırabileceğini desteklemektedir. Araştırma, infertilite ve utanç arasındaki ilişkiyi ele alarak literatüre katkı sağlamaktadır. Ancak, çalışmanın örneklem büyüklüğünün sınırlı olması ve İstanbul ili içerisinden seçilmiş olması genellenebilirlik açısından bir sınırlılık olarak değerlendirilmektedir. Bu araştırmanın gelecekte yapılacak olan benzer çalışmalar için daha geniş örneklemde ve farklı kültürel bağlamlarda yürütülmek üzere yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study compared the dimensions of shame, specifically external shame, the real self, and the ideal self, between women diagnosed with infertility and multiparous women considered healthy in terms of fertility, and examined the relationships between these variables. For this purpose, data from a total of 114 participants, including 59 women diagnosed with infertility and 55 multiparous women, aged 20-49, were evaluated according to exclusion criteria. The data collection tools used in the study were the“Sociodemographic Information Form,”the“Shaming the Other Scale-2,”and the“Ideal and Real Self Concept Scale.”The data were analyzed using IBM SPSS 22 and the Process Macro 4.3 plugin. Independent Samples T-Test was applied to compare the control and study groups, while Pearson Correlation Test, Multiple Regression Analysis, and Moderator Analysis were used to examine the relationships between variables. The results of the study indicated that there was no significant difference in the feeling of shame between women diagnosed with infertility and multiparous women. It was found that the magnitude of the difference between the real self and the ideal self was related to external shame. This study concluded that the feeling of shame is not only influenced by biological factors but also by psychosocial factors, coping strategies, education, and cultural variables. The findings suggest that having an unattainable ideal self may increase the feeling of shame. The study contributes to the literature by addressing the relationship between infertility and shame. However, the limited sample size and the fact that the sample was selected from the Istanbul province are considered limitations in terms of generalizability. It is believed that this study will serve as a guide for similar future research to be conducted with a larger sample size and in different cultural contexts.