Ein kontrastiver vergleich Deutscher und Türkischer stellenanzeigen unter berücksichtigung linguistischer und kultureller merkmale
Almanca ve Türkçe iş ilanlarının dilsel ve kültürel özellikler dikkate alınarak karşılaştırmalı incelenmesi
- Tez No: 980574
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLNAZ KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası iletişim, Intercultural communication
- Yıl: 2025
- Dil: Almanca
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Günümüzde küreselleşme ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler, ülkeler arasındaki etkileşimi yoğunlaştırmış ve kültürlerarası iletişim araştırmalarına ilgiyi artırmıştır. İş ilanları yalnızca işe alım sürecine ilişkin bilgileri aktarmakla kalmayıp, toplumların kültürel yapısını ve normlarını da yansıtmaktadır. Bu bağlamda Almanca ve Türkçe iş ilanları dilsel, yapısal ve kültürel yönleriyle analiz edilmiştir. İlanlar metin analizi ve karşılaştırmalı yöntemle nicel ve nitel açıdan incelenmiştir. Gansel'in prototipik makro yapısı, Brinker ve Eßer'in analiz modeli ile Hofstede'nin kültür boyutları temel alınmıştır. Veri seti, 2023 Eylül–2024 Şubat arasında yayımlanan 100'er internet ve 75'er gazete ilanı olmak üzere toplam 350 ilandan oluşmuştur. İnternet ilanları farklı sektörlerden seçilmiş, gazete ilanlarında sektörel sınırlama yapılmamıştır. Bulgular, Almanca ilanların Türkçe ilanlara kıyasla kelime sayısı, cümle uzunluğu ve içerik bakımından daha kapsamlı olduğunu göstermiştir. Almanca ilanlarda hem resmi hem samimi hitap biçimleri kullanılırken, Türkçe ilanlarda daha mesafeli bir dil tercih edilmiştir. Yapısal olarak Almanca ilanlar büyük ölçüde Gansel'in makro yapısına uymakta, Türkçe ilanlar çoğunlukla iş tanımı ve aday özellikleriyle sınırlı kalmaktadır. İçerik düzeyinde Almanca ilanlar maaş bilgisi, kariyer ve işveren markasına yer verirken, Türkçe ilanlarda bunun yerine iş yerine yakın ikamet etme ve askerliğini yapmış olma şartları çoğunlukla ortaya konmuştur. Hofstede'nin kültür boyutları yaklaşımına göre Almanca ilanlar düşük güç mesafesi, yüksek bireycilik ve uzun vadeli yönelim; Türkçe ilanlar yüksek güç mesafesi, kolektivizm ve kısa vadeli yönelim sergilemektedir. Almanca ilanlarda cinsiyet eşitliğini vurgulayan m/w/d yaygınken, Türkçe ilanlarda erkek aday tercihi ve yaş sınırı öne çıkmıştır. Sonuçlar, iki toplumun işe alım beklentilerinde kültürel değerlerin rolünü ortaya koyarak hem iş arayanlara hem işverenlere küresel bağlamda yol göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In today's world, globalization and advances in communication technologies have intensified interaction between countries and increased interest in intercultural communication research. Job advertisements not only convey information about the recruitment process but also reflect the cultural structure and norms of societies. In this context, German and Turkish job advertisements were analyzed in terms of linguistic, structural, and cultural aspects. The advertisements were examined quantitatively and qualitatively through text analysis and comparative methods. Gansel's prototypical macrostructure, Brinker and Eßer's analytical model, and Hofstede's cultural dimensions formed the theoretical basis. The dataset consisted of a total of 350 advertisements, including 100 online and 75 newspaper ads from each language, published between September 2023 and February 2024. Online advertisements were selected from various sectors, while no sectoral limitation was applied to newspaper ads. The findings show that German advertisements are more comprehensive than Turkish ones in terms of word count, sentence length, and content. While German ads use both formal and informal forms of address, Turkish ads tend to employ a more distant tone. Structurally, German ads largely follow Gansel's macrostructure, whereas Turkish ads are mostly limited to job descriptions and candidate qualifications. In terms of content, German ads often include salary information, career opportunities, and employer branding, whereas Turkish ads mainly emphasize conditions such as living near the workplace and having completed military service. According to Hofstede's cultural dimensions, German advertisements reflect low power distance, high individualism, and long-term orientation; Turkish advertisements show high power distance, collectivism, and short-term orientation. Gender-inclusive terms such as m/w/d are common in German ads, while Turkish ads often specify male candidates and age limits. The results reveal the role of cultural values in recruitment expectations in both societies, providing guidance for job seekers and employers in a globalized context.