Alternatif ekonomik örgütlenmelerin sosyo-ekonomik temellerini kooperatifler üzerinden anlamaya yönelik ampirik bir çalışma
Understanding the socio-economic foundations of alternative economic organizing: An empirical study of cooperatives
- Tez No: 980619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JANSET AYTEMUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Alternatif Örgütlenme, Kooperatifler, Dayanışma Ekonomileri, Müşterekleştirme, Alternative Organizing, Cooperatives, Solidarity Economy, Commons
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Örgütlenme deneyiminin kendisini sorgulayan ve başka bir örgütlenmenin mümkün olabileceğini ortaya koyan kooperatiflerin Türkiye bağlamında kurulma sebeplerini anlamaya yönelik bir araştırma yürütülmesi amaçlanmıştır. Tiyatro, yayıncılık, eğitim, gıda, hizmet, enerji gibi alanlarda faaliyet gösteren 8 kooperatiften 19 kişi ile yapılan görüşmeler temelinde, kooperatiflerin kurulma nedenleri toplumsal yapının kendi koşullarının getirdiği sınırlamalar ve/veya açılımlar göz önünde tutularak sorgulanmıştır. Araştırma bulgularından ortaya çıkan tabloya göre ekonomi-politik bağlamın yarattığı kaygı ve çözüm arayışları kooperatiflerin kurulmasında itici gücü oluşturmaktadır. Çözüm arayışı içindeki insanların karşılaşma mekânı olan kooperatifler, insanların bir aradalığına zemin hazırlamakta ve kolektif gücün üretimini sağlamaktadır. Kooperatifin yarattığı bu kolektif güç (artık güç) başka alanlara yayılarak toplumsal alanı dönüştürmeye imkân vermektedir. Yalnızlaştırılan ve güvencesizlik ikliminde yaşamaya çalışan kesimlerin“kendi göbek bağlarını kesebilmesine”yardımcı olan, tabandan kurularak güçlenmeyi ve yurttaş katılımını teşvik etmeyi sağlayan kooperatifler,“örgütlenme”varsayımlarını farklı şekilde düşünmeye kapı aralamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to understand the reasons for the establishment of cooperatives in Turkey, which question the very experience of organizing and demonstrate that another form of organization is possible. Based on interviews conducted with 19 people from 8 cooperatives operating in fields such as theater, publishing, education, food, services, and energy, the study examines the founding motives of cooperatives by taking into account the constraints and/or opportunities created by the specific conditions of the social structure. According to the findings, concerns and quests for solutions generated by the politico-economic context serve as the driving force behind the establishment of cooperatives. As spaces of encounter for those seeking solutions, cooperatives provide a ground for togetherness and enable the production of collective power. This collective power (surplus power) created within cooperatives spreads into other spheres, making it possible to transform the social field. By helping marginalized groups living under conditions of insecurity to“cut their own umbilical cords,”cooperatives, which are established from the bottom up, foster empowerment and encourage civic participation, thereby opening up possibilities for rethinking the assumptions of“organization”in new ways.