Kırılganlığın total eklem artroplastisi sonrası erken dönem hasta sonuçlarına etkisinin belirlenmesi
Determining the effect of frailty on short-term patient outcomes after total joint arthroplasty
  1. Tez No: 980621
  2. Yazar: GAMZE YATARKALKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM CANBOLAT SEYMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Artroplasti, Hemşirelik, Kırılganlık, Arthroplasty, Nursing, Frailty
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, elektif total eklem artroplastisi uygulanan hastaların kırılganlık durumlarının postoperatif erken dönem hasta sonuçları ile ilişkisinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı, prospektif ve ilişki arayıcı türde gerçekleştirilmiştir. Çalışma, Ankara'da bir üniversite hastanesinin Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde Mart 2024-Mart 2025 tarihleri arasında primer, unilateral total eklem artroplastisi yapılan 170 hasta ile yürütülmüştür. Araştırma verilerinin toplanmasında,“Tanıtıcı ve Tıbbi Özellikler Formu”,“Modifiye Charlson Komorbidite İndeksi”ve“FRAIL Kırılganlık Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS v23, IBM AMOS v24 ve R 4.4.1 programları kullanılarak, karşılaştırma testleri, korelasyon analizleri, binary lojistik regresyon ve yol analizi kullanılmıştır. Araştırmada p değerinin 0,05'in altında olması istatiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Hastaların %45,3'ünün kırılgan olduğu belirlenmiştir. Genel NRS skoru ortalamasının 2,47±1,16 olduğu belirlenmiş ve kırılganlık düzeyi ile postoperatif ağrı düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlılık saptanmıştır p<0,001. Hastaların ilk mobilizasyon saatinin 24,88±4,36 saat olduğu bulunmuş ve kırılgan hastalar ile ilk mobilizasyon saati arasında istatistiksel anlamlılık bulunmuştur (p=0,036). Hastaların hastanede kalış süresinin ortalama 3,38±1,11 gün olduğu belirlenmiş ve kırılgan hastalar ile hastanede kalış süresi arasında istatistiksel olarak anlamlılık saptanmıştır (p<0,001). Hastaların %32,9'unun postoperatif erken dönem sorunlar yaşadığı ve kırılganlık düzeyleri arttıkça daha sık sorun yaşadıkları istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Kırılgan hastaların postoperatif erken dönem sorunlar, ağrı, hastanede yatış süresi ve ilk mobilizasyon süresi açısından yüksek riskli hasta grubu olarak kabul edilmesi ve hemşirelerin preoperatif dönemde rutin olarak kırılganlık değerlendirme araçları ile hastaların kırılganlık düzeyini saptamasının kırılganlığın postoperatif erken dönemde olumsuz hasta sonuçlarının yönetiminin planlanmasında yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive, prospective, and correlational study was conducted to determine the relationship between fraility status and early postoperative patient outcomes in patients undergoing elective total joint arthroplasty. The study was conducted on 170 patients who underwent primary, unilateral total joint arthroplasty at the Orthopedics and Traumatology Clinic of an university hospital in Ankara between March 2024 and March 2025. Data were collected using the“Identification and Medical Characteristics Form”,“Modified Charlson Comorbidity Index”and“FRAIL Scale”. In the analysis of the data, SPSS v23, IBM AMOS v24, and R 4.4.1 were used and comparative tests, correlation analyses, binary logistic regression and path analysis were performed. The p-value was considered statistically significant when it was less than 0.05 in the study. 45.3% of the patients were determined to be frail. The mean overall NRS score was determined to be 2.47±1,16, and a statistically significant association was found between frailty level and postoperative pain level (p<0,001). It was determined that the average time for the first mobilization of patients was 24.88±4.36 hours and a statistically significant difference was found between frail patients and time to first mobilization (p=0,036). It was found that the average length of hospital stay for patients was 3.38±1.11 days and a statistically significant association was found between frail patients and length of hospital stay (p<0.001). It was found that 32.9% of the patients experienced early postoperative problems, and the frequency of problems increased significantly as frailty levels increased (p<0.001). It is considered that frail patients should be regarded as a high-risk group in terms of early postoperative problems, pain, length of hospital stay, and time to first mobilization, and that nurses' routine assessment of frailty levels using frailty assessment tools in the preoperative period will be guiding in planning the management of adverse patient outcomes in the early postoperative period.