İzole akut ayak bileği yaralanmalarında 4 farklı tanısal ayak bileği kriterlerinin karşılaştırılması
Comparison of 4 different diagnostic ankle criteria in isolated acute ankle injuries
  1. Tez No: 980624
  2. Yazar: SÜMEYYE GÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN GÖLCÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak bileği travmaları, klinik karar kuralları, Ottawa Kuralı, Leiden Kuralı, Utrecht Kuralı, Bernese Kuralı, Ankle injuries, clinical decision rules, Ottawa Rule, Leiden Rule, Utrecht Rule, Bernese Rule
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Klinik karar kuralları (CDR'ler), acil servislerde tanısal verimliliği artırmak için vazgeçilmez araçlardır. Bu çalışma, izole akut ayak bileği travması ile başvuran erişkin hastalarda dört doğrulanmış klinik karar kuralının—Ottawa, Leiden, Utrecht ve Bernese Ayak Bileği Kuralları—tanısal performanslarını karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca yaş ve cinsiyet gibi demografik değişkenlerin tanısal doğruluk üzerindeki etkisi de değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışma, 1 Mart 2023 ile 1 Mart 2025 tarihleri arasında Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nde yürütülmüştür. İzole akut ayak bileği travması ile başvuran erişkin hastalar, Ottawa, Leiden, Utrecht ve Bernese Ayak Bileği Kurallarına göre standart klinik değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Kırık varlığı radyoloji raporları kullanılarak doğrulanmıştır. Bulgular: Son analizde toplam 400 hasta yer almıştır. Hastaların ortalama yaşı 32,9 ± 14,4 yıl olup, %55,3'ü erkekti. Genel kırık prevalansı %19,5 olarak bulunmuş ve cinsiyetler arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p = 0,981); ancak yaş arttıkça kırık riski anlamlı şekilde yükselmiştir (p = 0,009). Doğrulanan kırıklar arasında en sık görülen tip Weber Tip A (%48,7) olmuştur. Atel uygulaması 232 hastaya (%58,0) yapılmıştır. Tanısal performans açısından, en yüksek ayırt edici güce Leiden Kuralı sahiptir (AUC = 0,685; %95 GA: 0,637–0,731; p < 0,001), onu Utrecht Kuralı takip etmektedir (AUC = 0,680; %95 GA: 0,631–0,780; p < 0,001). Ottawa Kuralı orta düzeyde bir performans göstermiştir (AUC = 0,603; %95 GA: 0,553–0,651; p = 0,002), ancak Bernese Kuralı istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır (AUC = 0,556; %95 GA: 0,506–0,606; p = 0,090). Leiden Kuralı en yüksek duyarlılık (%88,5) ve negatif prediktif değeri (%93,1) sunarken, Utrecht Kuralı en yüksek özgüllüğü göstermiştir (%81,7). Cinsiyete göre tanısal doğrulukta anlamlı fark gözlenmemiştir. Sonuç: Leiden ve Utrecht Ayak Bileği Kuralları, izole ayak bileği travmasına bağlı kırıkları öngörmede Ottawa ve Bernese kurallarına kıyasla daha üstün tanısal performans sergilemiştir. Bu klinik karar kurallarının hekim değerlendirmesiyle birlikte klinik uygulamalara entegre edilmesi, tanısal doğruluğu artırabilir ve gereksiz görüntüleme tetkiklerinin azaltılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Clinical decision rules (CDRs) are essential tools for optimizing diagnostic efficiency in emergency settings. This study aimed to compare the diagnostic performance of four validated CDRs—the Ottawa, Leiden, Utrecht, and Bernese Ankle Rules—in adult patients presenting with isolated acute ankle injuries. Additionally, the influence of demographic variables such as age and sex on diagnostic accuracy was examined. Materials and Methods: This prospective observational study was conducted at the Emergency Department of Muğla Training and Research Hospital between March 1, 2023, and March 1, 2025. Adult patients presenting with isolated acute ankle trauma underwent standardized clinical assessments based on the Ottawa, Leiden, Utrecht, and Bernese Ankle Rules. Fracture status was confirmed using radiology reports. Results: A total of 400 patients were included in the final analysis. The mean age was 32.9 ± 14.4 years, and 55.3% were male. The overall fracture prevalence was 19.5%, with no significant difference between sexes (p = 0.981), although fracture risk increased significantly with age (p = 0.009). Among confirmed fractures, Weber Type A fractures were most common (48.7%). Splint application was performed in 232 patients (58.0%).In terms of diagnostic performance, the Leiden Rule demonstrated the highest overall discriminative ability (AUC = 0.685; 95% CI: 0.637–0.731; p < 0.001), followed by the Utrecht Rule (AUC = 0.680; 95% CI: 0.631–0.780; p < 0.001). The Ottawa Rule showed moderate performance (AUC = 0.603; 95% CI: 0.553–0.651; p = 0.002), whereas the Bernese Rule did not achieve statistical significance (AUC = 0.556; 95% CI: 0.506–0.606; p = 0.090). The Leiden Rule had the highest sensitivity (88.5%) and negative predictive value (93.1%), while the Utrecht Rule demonstrated the highest specificity (81.7%). No significant sex-based differences in diagnostic accuracy were observed. Conclusion: The Leiden and Utrecht Ankle Rules demonstrated superior diagnostic performance compared to the Ottawa and Bernese Rules in identifying fractures associated with isolated ankle injuries. Incorporating these CDRs into clinical workflows—alongside physician judgment—may enhance diagnostic precision and reduce unnecessary imaging.