Responsibility sharing in transit countries:“managing”migration in Türkiye and Mexico
Geçiş ülkelerinde sorumluluğun paylaşımı: Türkiye ve Meksika'da göçün“yönetimi”
  1. Tez No: 980633
  2. Yazar: CARLA PATRICIA TRIMMER KANAKOQUI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADİYE MİNE EDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteciler, Oyun teorisi, Uluslararası anlaşmalar, Uluslararası göç, İçsel ilişkiler, Refugees, Game theory, International agreements, International migration, Internal relations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Göç Politika ve Araştırmaları Bilim Dalı
Özet
Bu tez, transit devletlerin göç anlaşmalarında neden orantısız sorumluluklar üstlendiğini ve karar alma sürecinin asimetrik koşullarda iç değişkenler ile uluslararası müzakereler arasındaki etkileşimden nasıl etkilendiğini incelemektedir. AB-Türkiye ve ABD-Meksika anlaşmalarının karşılaştırmalı bir vaka çalışması yoluyla, araştırma Putnam'ın iki seviyeli oyun teorisini bir çerçeve olarak kullanarak hem müzakere seviyelerini hem de anlaşmanın genel sonucunu analiz etmektedir. Bulgular, uluslararası göç anlaşmalarının, insan göçü ve bunun mültecilerin ve göçmenlerin korunması üzerindeki etkisinden başka değişkenler aracılığıyla nasıl oluşturulduğuna dair incelikli bir bakış açısı sunmaktadır. Sonuç olarak, çalışma mevcut göç yönetişim yapılarına kalıcı değişiklikler getirilmesinden ziyade yumuşak hukuk çabalarını teşvik etmektedir. Ayrıca, ikili göç anlaşmalarının genellikle sınırlamayı önceliklendirerek uluslararası hukuk uygulamalarına dahil edilen resmi, hak temelli sorumluluk paylaşımı çerçevelerinin gelişimini baltaladığını anlamak için eleştirel bir bakış açısı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines why transit states accept disproportionate responsibilities in migration agreements and how the decision-making process is influenced by the interplay between domestic variables and international negotiations in asymmetric conditions. Through a comparative case study of the EU-Türkiye and US-Mexico agreements, the research applies Putnam's two-level game theory as a framework to analyze both levels of negotiation and the overall outcome of the agreement. The findings offer a nuanced view of how international migration agreements are constructed through variables other than considerations of human displacement and their impact on the protection of refugees and migrants. Ultimately, the study promotes soft-law efforts rather than enduring changes to existing migration governance structures. Furthermore, it offers a critical lens to understand how bilateral migration agreements often prioritize containment, undermining the development of formal, rights-based responsibility-sharing frameworks built into international law practice.