Effects of formal training in translation on working memory, executive functions and language aptitude
Sistemli çeviri eğitiminin, çalışma belleği, yürütücü işlevler ve dil yatkınlığı üzerindeki etkileri
- Tez No: 980634
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİYE GÜLCAN ERÇETİN KOCA, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKINCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Seçici dikkat, Yabancı dil eğitimi, Çalışma belleği, Üniversite öğrencileri, Selective attention, Foreign language education, Working memory, University students
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, çeviri alanında edinilen sistemli eğitimin dil yatkınlığı, çalışma belleği, dikkat kontrolü ve farklı dilbilgisi türleri üzerindeki etkilerini incelemiştir. Araştırmaya Çeviribilim, Yabancı Dil Eğitimi ve Siyaset Bilimi bölümlerinden toplam 365 lisans öğrencisi katılmıştır. Dil yatkınlığı, LLAMA test bataryası aracılığıyla ölçülmüştür. Yürütücü İşlevlerden Çalışma Belleği, Operation Span ve Symmetry Span görevleri ile Dikkat Kontrolü ise Flanker Squared, Simon Squared ve Stroop Squared görevleri ile ölçülmüştür. Ek olarak, Zaman-Kısıtlı Dilbilgisel Yargı Testi, Zaman-Kısıtsız Dilbilgisel Yargı Testi ve Üstdilbilgisi Testi uygulanmıştır. Sonuçlar, çeviri alanında edinilen sistemli eğitimin örtük öğrenme ve fonolojik işlemlemeyi ve yeni ses-sembol ilişkilerinin kurulma işlemlemesinde belleği etkilediğini göstermektedir. Söz konusu bulgular ayrıca çeviribilim öğrencilerinin üstdilbilgisi açısından başarılı performans sergilediklerini ortaya koymaktadır. Promax rotasyonlu Temel Bileşen Analizi, üç faktörden oluşan bir çözüm ortaya koymuştur. Birinci bileşenin kümesi, LLAMA F, SymSpan, OSpan, LLAMA B, LLAMA E ve Simon'dan gelen yüksek yüklerle birlikte, ortak bir yürütücü çalışma belleği boyutunu göstermektedir. İkinci bileşen, metalinguistik bilgi ve açık bilgi (bileşik puan) üzerinden gelen çok yüksek yüklerle açık ve kurala dayalı bir dil boyutunu göstermektedir. Üçüncü ve son bileşen ise Flanker Stroop ve LLAMA D'den gelen yüksek yüklerle ve ek olarak Simon'dan gelen daha düşük düzeyde bir yükleme ile bir engelleyici kontrol yapısını yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study investigated the effects of formal training in translation on language aptitude (LA), working memory (WM), attention control (AC) and type of linguistic knowledge. The participants were 365 undergraduate students from Translation Studies (TS), Foreign Language Education (FLE) and Political Science (PS) departments. LA was measured through LLAMA test battery (Meara 2005). Executive Functions (EF) were measured by WM tasks including Operation Span (OSpan) and Symmetry Span (SymSpan) and AC including Flanker Squared, Simon Squared and Stroop Squared tasks. A timed grammaticality judgment test (TGJT), an untimed grammaticality judgment test (UGJT) and metalinguistic knowledge test (MKT) were administered. Results suggest that formal training in translation affects implicit learning and phonological processing (LLAMA D) and memory for novel sound-symbol associations (LLAMA E). The findings also suggest that TS students showed superior performance in metalinguistic knowledge. Principal Component Analysis (PCA) with Promax rotation revealed a three-factor solution. The cluster of the first component reflects a shared dimension of executive working memory (EWM) with high loadings from LLAMA F, SymSpan, Ospan, LLAMA B, LLAMA E and Simon. Second component captures explicit and rule-based language dimension with very high loadings from metalinguistic knowledge and explicit knowledge (composite score). The third component reflects the inhibitory control construct with loadings from Flanker, Stroop, LLAMA D and Simon with a small degree of loading.