Küresel çevre sorunlarıyla mücadelede belediyelerin rolü: Büyükçekmece Belediyesi örneği
The role of municipalities in combating global environmental issues: The example of Büyükçekmece Municipality
- Tez No: 980668
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kentsel çevre, Toplumcu belediyecilik, Urban environment, Social municipalism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Yeryüzünde yaşamın başlamasıyla insanın çevreyi etkilemeye başlaması aynı zaman diliminde olmuştur. İnsanın doğal çevre içerisinde gerçekleştirmiş olduğu her faaliyetin ve davranışın, çevre üzerinde bir etkisi olmuş ve kirlilik yaratmıştır. Bu etkiye bağlı olarak çevre sorunları, 2015-2021 yıllarındaki verilere göre her yıl 9 milyon kişinin yaşamını erken kaybetmesine neden olmuş, dünya genelindeki tüm ölümlerin % 16'sını oluşturmuş ve ekonomik anlamda 4,6 trilyon dolar kayıpların yaşanmasına sebep olmuştur. Çevre sorunlarının bu düzeyde etkisi dikkate alındığında mücadele kaçınılmazdır. Bu araştırmanın temel amacı, küresel çevre sorunlarının yerel düzeyde nasıl karşılık bulduğunu ve belediyelerin bu sorunların çözümünde ne tür stratejiler geliştirdiğini incelemektir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme metodu ile gerçekleştirilmiştir. İncelemede yerel yönetimler arasında, hem kıyı ekosistemine sahip olması hem de hızlı kentleşme, nüfus artışı ve yapılaşma baskısıyla çevresel kırılganlık yaşayan bir bölge olarak Büyükçekmece ilçesi seçilmiştir. İlçede çeşitli çevre sorunlarının olduğu, çevre kirliliği, doğal suların kuruması ve iklim değişikliği ilişkili oldukları araştırmalarda ortaya konmuştur. Bu kapsamda araştırmada, yerel yönetim statüsünde faaliyet gösteren Büyükçekmece Belediyesi'nin faaliyetleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, Belediyelerin çevre-iklim değişikliği konularında bir takım zorunlu faaliyetleri bulunduğu, bu faaliyetleri gerçekleştirdikleri görülmüştür. Büyükçekmece Belediyesi ile ilgili olarak ilgili konuda faaliyetlerinin bulunduğu, somut biçimde dökümanlarda erişilebildiği, şeffaflık anlayışı kapsamında erişilemeyen bilgilerin de söz konusu olduğu, faaliyetler ile ilgili detaylı bilgi paylaşımlarında da noksanlıklar olduğu görülmüştür. Çevre ve iklim değişikliği konusuna özel belediyelere yönelik denetimlerin gerçekleştirilmesi gerektiği ve bu denetimlerin tüm boyutları ile kamu oyuna erişilebilir hale getirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The beginning of life on earth and the beginning of human impact on the environment occurred in the same period of time. Every activity and behaviour of human beings in the natural environment has had an impact on the environment and created pollution. Depending on this effect, environmental problems have caused 9 million people to lose their lives prematurely every year according to data from 2015-2021, constituting 16% of all deaths worldwide and causing economic losses of 4.6 trillion dollars. Considering the impact of environmental problems at this level, struggle is inevitable. The main purpose of this research is to examine how global environmental problems are responded at the local level and what kind of strategies municipalities develop in solving these problems. The research was conducted by document analysis method, one of the qualitative research methods. Among the local governments, Büyükçekmece district was selected as a region experiencing environmental fragility due to its coastal ecosystem and rapid urbanisation, population growth and construction pressure. It has been revealed in studies that there are various environmental problems in the district and that they are related to environmental pollution, drying up of natural waters and climate change. In this context, the activities of Büyükçekmece Municipality, which operates in the status of local government, were analysed. As a result of the research, it has been observed that municipalities have some compulsory activities on environment-climate change issues and that they carry out these activities. Regarding Büyükçekmece Municipality, it has been observed that it has activities in the relevant subject, that it can be accessed in concrete documents, that there is information that cannot be accessed within the scope of transparency understanding, and that there are deficiencies in sharing detailed information about the activities. It has been concluded that audits should be carried out for municipalities specific to the environment and climate change and these audits should be made accessible to the public with all their dimensions.