Singapur, İrlanda, Japonya, Güney Kore, Estonya ve Türkiye'nin ana dili öğretim programlarının karşılaştırılması
Comparison of mother tongue curriculums of Singapore, Ireland, South Korea, Estonia and Turkey
  1. Tez No: 980794
  2. Yazar: ÖYKÜ YUFKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Turkish Language and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil eğitimi, Edebiyat öğretimi, Language education, Teaching literature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada PISA 2022 uygulamasında okuma becerileri alanında yüksek başarı gösteren ülkeler arasında yer alan Singapur, İrlanda, Japonya, Güney Kore ve Estonya'nın ana dili öğretim programları ile Türkiye'nin ana dili öğretim programları amaç, beceri ve yetkinlikler ile kazanımlar açısından karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Araştırmanın kapsamı, söz konusu ülkelerin ortaokul ve lise düzeylerine karşılık gelen 7., 8. ve 9. sınıf düzeyleriyle sınırlı tutulmuştur. Çalışmanın amacı, Singapur, İrlanda, Japonya, Güney Kore ve Estonya ülkelerinin ana dili programlarının, Türkiye'de okutulmakta olan Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programı ile karşılaştırmalı olarak incelemektir. Araştırma kapsamında ayrıntılı olarak ortaya konan benzerlik ve farklılıklar, ülkemizde kullanılan öğretim programlarının gelişime açık yönlerini tespit etmeye ve güncellenmesine yönelik somut önerilerin geliştirilmesine zemin oluşturmaktadır. İncelenen verilerin toplanmasında nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesi kullanılmıştır. Doküman incelemesi sonucunda elde edilen veriler betimsel analiz ilkelerine göre yorumlanmıştır.İnceleme sonucunda, başarı seviyeleri yüksek olan ülkelerin ana dili öğretim programlarında öğrencinin merkeze alındığı bir yaklaşım benimsendiği görülmüştür. Programlarda yer alan kazanımlar incelendiğinde eleştirel düşünme, okuryazarlık çeşitliliği, kültürel farkındalık, üst bilişsel düşünme becerileri ve yaşam boyu öğrenme gibi 21. yüzyıl becerileri kapsamında önemli görülen yeterliliklerin Türkiye'ye oranla daha fazla yer aldığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulguların ve verilen önerilerin, Türkiye'nin ana dili öğretim programlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalara katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the mother tongue curricula of countries that achieved high performance in reading skills in the PISA 2022 assessment namely Singapore, Ireland, Japan, South Korea, and Estonia were compared with Turkey's mother tongue curricula in terms of objectives, skills and competencies, and learning outcomes. The scope of the study is limited to the 7th, 8th, and 9th grade levels, which correspond to lower and upper secondary education in the countries examined. The aim of the study is to conduct a comparative analysis of the mother tongue curricula of Singapore, Ireland, Japan, South Korea, and Estonia with the Turkish and Turkish Language and Literature curricula currently implemented in Turkey. The similarities and differences identified through this comparison serve to determine the areas in which Turkey's curricula can be improved and to propose concrete recommendations for their revision. In collecting the data, document review one of the qualitative research methods was employed. The data obtained through document review were interpreted according to the principles of descriptive analysis. The analysis revealed that countries with high levels of success adopt a student centered approach in their language curricula. Examination of the learning outcomes showed that competencies commonly associated with 21st century skills such as critical thinking, multiple literacies, cultural awareness, metacognitive thinking, and lifelong learning are more prominently featured in these countries compared to Turkey. It is anticipated that thefindings and recommendations presented in this study will contribute to the improvement of Turkey's mother tongue curricula.