Yabancı dil olarak Türkçenin öğretiminde yapay zekâ kullanımına ilişkin öğretmen görüşleri
Teacher opinions on the use of artificial intelligence in teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 980795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF METE ELKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akıllı teknoloji, Bilgisayar destekli dil eğitimi, Bilişim teknolojisi, Dijital öğretmenlik, Dört dil becerisi, Eğitim teknolojisi, Mobil teknoloji, Öğretim teknolojileri, Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme dersi, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Smart technology, Computer assisted language education, Information technology, Digital teacher, Four language skills, Education technology, Mobile technology, Instructional technologies, Instructional technologies and material development course, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı yabancı dil olarak Türkçenin öğretiminde görevli öğretmenlerin yapay zekâ ile ilgili görüşlerini, deneyimlerini ve yapay zekâyı derslerinde kullanma durumunu ortaya koymaktır. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden iç içe geçmiş tek durum deseni ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak 25 gönüllü katılımcının dâhil edilmesiyle yürütülmüştür. Çalışma grubunun seçiminde kartopu örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada veriler, bilgisayar ortamına girilerek içerik analizi ile ayrıntılı bir şekilde çözümlenmiştir. Araştırma sonucuna göre öğretmenler yapay zekâ kullanımının dört temel dil becerisinin gelişimini olumlu etkilediğini; ders materyali, ders planı, sınavlar, etkinlikler, hazırlamayı ve ölçme ve değerlendirme süreçlerini kolaylaştırdığını; bireysel öğrenmeyi desteklediğini; öğrenme motivasyonunu artırdığını ifade etmektedir. Bununla birlikte bazı öğretmenler yapay zekânın risklerine ve etik kullanımına da dikkat çekmiştir. Bu çalışma yabancı dil olarak Türkçenin öğretiminde yapay zekâ kullanımının öğretmenler tarafından yararlı olarak değerlendirildiğini ortaya koymaktadır. Yapay zekâ kullanımının daha fazla yaygınlaştırılması, öğretmenlerin yapay zekâ kullanım becerilerinin gelişmesi için destekleyici çalışmaların yapılması yabancı dil olarak Türkçe öğretimine olumlu katkılar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the opinions, experiences, and practices of teachers of Turkish as a foreign language regarding the use of artificial intelligence in their teaching. The study was conducted using a qualitative research design, specifically an embedded single case study pattern, and data were collected through a semi-structured interview form with the participation of 25 volunteer participants. A snowball sampling method was employed in the selection of the study group. The data were transcribed into a digital environment and analyzed in detail through content analysis. According to the findings, teachers stated that the use of artificial intelligence positively contributes to the development of the four basic language skills; facilitates the preparation of instructional materials, lesson plans, exams, and activities, as well as assessment and evaluation processes; supports individualized learning; and increases learning motivation. However, some teachers also emphasized the potential risks and ethical concerns associated with artificial intelligence. This study demonstrates that teachers perceive the use of artificial intelligence in teaching Turkish as a foreign language as beneficial. It suggests that further dissemination of artificial intelligence applications and initiatives aimed at enhancing teachers' competencies in using artificial intelligence could contribute positively to the teaching of Turkish as a foreign language.