Modern teknolojinin yemek ritüellerine etkisi: Yemek hazırlığından tüketimine dijitalleşen deneyimler
The impact of modern technology on food rituals: Digitized experiences from food preparation to consumption
  1. Tez No: 980798
  2. Yazar: EMRE VATANSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERAH ÖZKÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Gıda teknolojisi, Gastronomy, Food technology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma modern teknolojinin yemek ritüelleri üzerindeki etkilerini inceleyerek, yemek hazırlığından tüketimine kadar olan süreçte dijitalleşen deneyimleri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Gelişen teknolojiler ve dijitalleşme bireylerin mutfakla kurduğu ilişkiyi dönüştürmüş; geleneksel pratiklerin yerine daha hızlı, verimli ve görselliği ön planda tutan yeni alışkanlıklar getirmiştir. Bu bağlamda çalışma modern mutfak araç gereçlerinin yaygınlaşması, internet üzerinden tarif paylaşımı, sosyal medya aracılığıyla yemeklerin estetik boyut kazanması gibi olguları kapsamlı biçimde ele almaktadır. Araştırma nitel araştırma yöntemi çerçevesinde yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerin bir kısmı evde yemek pişiren bireylerle, diğer kısmı ise profesyonel mutfaklarda çalışan aşçılarla gerçekleştirilmiştir. Farklı düzeyde yemek pratiğine sahip katılımcılarla yapılan bu görüşmeler, teknolojinin mutfak kültürü üzerindeki etkilerini çok boyutlu olarak değerlendirme imkânı sunmuştur. Elde edilen bulgular modern teknolojilerin yemek hazırlama, sunum ve paylaşım süreçlerinde bireysel ve toplumsal düzeyde önemli değişimlere yol açtığını ortaya koymaktadır. Özellikle dijital platformlar üzerinden yayılan yemek kültürü, yemek ritüellerinin gelenekselliğini dönüştürmekte ve yeni bir dijital gastronomi anlayışını beslemektedir. Bu çalışma gastronomi alanında dijitalleşmenin kültürel etkilerini anlamaya yönelik bir katkı sunmakta olup, yemek ritüellerinin teknolojiyle şekillenen dinamiklerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of modern technology on food rituals and to analyze how these rituals have transformed into digitized experiences from the stages of food preparation to consumption. With the advancement of digital technologies, individuals' interaction with the kitchen has shifted from traditional practices to faster, more efficient, and visually-oriented habits. In this context, the study discusses phenomena such as the widespread use of modern kitchen appliances, the online sharing of recipes, and the growing aesthetic emphasis on food through social media. A qualitative research method was employed, and data were collected through semi- structured interviews. The interviews were conducted with two distinct groups: individuals who cook at home and professional chefs working in the culinary sector. This diversity of participants allowed for a multidimensional evaluation of how technology influences kitchen culture. The findings reveal that modern technologies have significantly transformed food preparation, presentation, and sharing practices, both at the individual and societal levels. Particularly, the dissemination of food culture via digital platforms contributes to the reinterpretation of traditional food rituals and supports the emergence of a new digital gastronomy paradigma. This research contributes to the understanding of the cultural implications of digitalization in the field of gastronomy by unveiling how food rituals are reshaped by technological advancements.