Dijital liderliği anlamlandırmak: Tümevarımsal bir yaklaşım
Making sense of digital leadership: An inductive approach
  1. Tez No: 980858
  2. Yazar: ZEHRANAZ ERKAN
  3. Danışmanlar: DR. SELAHADDİN ŞAMİL FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Dijital Liderlik, Dijitalleşme, Digital Transformation, Digital Leadership, Digitalization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşen dünyada liderlerin organizasyonlarını yönlendirebilmek ve geliştirebilmek için birtakım yetenek ve yönlendirme gücüne ihtiyacı vardır. Teknolojinin iş hayatında hızla yerini alması ve yoğun dijitalleşme süreçlerini takiben organizasyonların dijital dönüşüm geçirmesiyle birlikte liderlik anlayışı da evrilmekte ve yeni beceriler, yeni stratejiler, yeni düşünce setleri gerekmektedir. Dijital liderlik yalnızca teknolojinin iş dünyasında ve organizasyonlar içerisinde benimsenmesinin sağlanmasında rol üstlenen bir lider değildir. Aynı zamanda var olan teknolojilerin stratejik bir şekilde iş süreçlerine entegre edilmesi, organizasyonel yapının doğru anlaşılması, organizasyonel değişimin yönetilmesi ve doğru teknoloji doğru organizasyon eşleşmesinin sağlanmasında rol oynayan etkili bir liderdir. Ancak dijital liderlik konusunda literatürde henüz kavramın kapsam ve sınırları konusunda net bir ortak görüş bulunmamaktadır. Bu çalışma ile dijital çağda etkili bir liderliğin nasıl şekillendiğini açıklamak amaçlanmaktadır. Ayrıca literatürde henüz çerçevesi net bir şekilde belirlenememiş olan dijital liderliğin temel özelliklerini belirlemek, kavramsallaştırılmasına katkıda bulunmak, bu noktada literatürdeki boşlukları doldurmaya katkıda bulunmak hedeflenmektedir. Çalışmada dijital liderliğin sadece bir teknoloji kullanımından ibaret olmadığı, aynı zamanda organizasyonel kültürün, insan odaklı gelişen ve değişen yapıların, stratejik karar alma süreçlerinin dijitalleşmesiyle şekillenen çok boyutlu bir liderlik anlayışı sunabileceği ortaya konulmuştur. Bunun yanı sıra dönüşümcü liderlikten de farklı olarak dijital dönüşümü yönetme ve yenilikçi stratejiler geliştirme becerilerini içeren bir liderlik tarzı olduğu bakışını kazandırmak istenmektedir. Günümüzde organizasyonların sürdürülebilirliği ve başarısı için kritik bir öneme sahip olan dijital liderler, dijital dönüşümün gerçekleşmesi sürecinde etki sahibi olmalı, ihtiyaçları doğru tespit edebilmeli ve stratejik kararların organizasyon kültürüne uyumunda etkili bakış açıları kazandırabilmelidir. Çalışma nitel araştırma yöntemleri ile gerçekleştirilmiş olup mülakat tekniği kullanılmıştır. Toplamda 10 katılımcı ile mülakatlar yapılarak YFA (Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz) yöntemiyle MAXQDA 2024 uygulaması ile tematik analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ulaşılan bulgular 3 ana tema altında gruplanmıştır. Bu temalar; dijital liderliği anlamlandırmak, dijital liderliğin bağlamsal faktörleri ve sonuç çıkarımlarıdır. Bu bağlamda katılımcı deneyim ve yorumlarıyla birlikte; dijital liderliğin ortaya çıkışı, dijital liderlerin özellikleri, karşılaştıkları zorluklar ve zorluklara baş etme stratejileri, takipçi motivasyon kaynakları ve geleceğe yönelik önerilerine ilişkin alt temalar detaylı bir şekilde incelenmiş ve tartışılmıştır. Literatüre bu bağlamda katkıda bulunması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In a digitalizing world, leaders need certain skills and guidance to steer and develop their organizations. As technology rapidly takes its place in business life and organizations undergo digital transformation following intense digitalization processes, the concept of leadership is also evolving, requiring new skills, new strategies, and new ways of thinking. Digital leadership is not merely about ensuring the adoption of technology in the business world and within organizations. It also involves effectively integrating existing technologies into business processes in a strategic manner, understanding the organizational structure, managing organizational change, and ensuring the right technology is matched with the right organization. However, there is still no clear consensus in the literature on the scope and boundaries of the concept of digital leadership. This study aims to explain how effective leadership is shaped in the digital age, identify the basic characteristics of digital leadership, which has not yet been clearly defined in the literature, contribute to its conceptualization, and fill the gaps in the literature. The study aims to present a multidimensional understanding of leadership that is not limited to the use of technology, but also encompasses organizational culture, people-oriented developing and changing structures, and the digitization of strategic decision-making processes. It also aims to present a leadership style that differs from transformational leadership in that it includes the ability to manage digital transformation and develop innovative strategies. Digital leaders, who are critical to the sustainability and success of organizations today, should be influential in the process of digital transformation, be able to accurately identify needs, and provide effective perspectives on the alignment of strategic decisions with organizational culture. The study was conducted using qualitative research methods and the interview technique. A total of 10 participants were interviewed, and thematic analysis was performed using the IPA (Interpretative Phenomenological Analysis) method with the MAXQDA 2024 application. The findings of the study were grouped under three main themes. These themes are understanding digital leadership, contextual factors of digital leadership, and conclusions. In this context, along with the participants' experiences and interpretations, sub-themes related to the emergence of digital leadership, the characteristics of digital leaders, the challenges they face and their strategies for overcoming these challenges, the sources of motivation for followers, and recommendations for the future were examined and discussed in detail. The aim is to contribute to the literature in this context