Temel sanat eğitimi bağlamında plastik üretim ve kavramsal üretim ikiliği üzerine bir çözümleme
An analysis of the dichotomy between plastic production and conceptual production in the context of basic art education
  1. Tez No: 980877
  2. Yazar: ELİF KILIÇDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT KARAASLAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEREF EROL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Temel sanat eğitimi, saf aklın eleştirisi, ön kurs, hazıryapım, Basic art education, critique of pure reason, vorkurs, readymade
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, çağdaş temel sanat eğitiminde süregiden plastik üretim-kavramsal üretim ikiliğini uzlaştırmayı amaçlar. Bu ikilemin, geleneksel ve kavramsal sanat araçlarını kendi belirlediği 'yapım' anlayışında yorumlayarak plastik odaklı sonuçlar üreten, bunu yaparken kavramsal sanatçı-eğiticilerin önerdiği 'Sanat Dil' ekolünü göz ardı eden 'Sanat Yapımı' ekolünden kaynaklandığını ileri sürer. 'Sanat Dil' ekolünün de sanatı, geleneksel sanatların üst dili olarak yorumladığı halde geleneksel olanların dilsel doğasının ne anlama geldiğini açıklamayarak bu ikileme katkıda bulunduğunu ekler. Bu çerçevede, her iki ekolün de 1960'lı yıllarda, erken modernist sanatın mantıkçı pozitivistlere özgü indirgemeci yaklaşıma tabi tutulmasıyla ortaya çıkan formel ve kavramsal sanatın temel eğitim modelleri olduğunu gösterir. Buradan hareketle, plastik üretim-kavramsal üretim ikiliğini uzlaştırmak üzere, 'Sanat Yapımı' ve 'Sanat Dil' yerine, her birinin kökeni niteliğindeki Bauhaus Vorkurs'una (Ön Kurs) ve Marcel Duchamp'ın readymade anlayışına başvurur. Ve bunları, Immanuel Kant'ın Saf Aklın Eleştirisi metninde sunduğu duyma yetisi ile anlama yetisi olanaklılığını dışsallaştıran çalışmalar yaptıkları şeklinde çözümler. Böylece, temel sanat eğitimindeki plastik üretim-kavramsal üretim ikiliğinin, temel sanat araçlarının insan deneyiminin koşullarını dışsallaştıran dilsel (temsili) düzlemler olduğu gösterildiğinde aşılabildiği sonucuna erişir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reconcile the ongoing dichotomy between plastic production-conceptual production in contemporary basic art education. It argues that this dichotomy stems from the 'Making Art' school, which produces plastic-focused results by interpreting traditional and conceptual art tools within its own defined 'production' understanding, while disregarding the 'Art Language' school proposed by conceptual artists-educators. It adds that the 'Art Language' school also contributes to this dichotomy by interpreting art as the meta-language of traditional arts without explaining the linguistic nature of the traditional means. Within this framework, it demonstrates that both schools are fundamental educational models of formal and conceptual art that emerged in the 1960s as a result of early modernist art being subjected to the reductionist approach characteristic of logical positivists. From this point, in order to reconcile the dichotomy of plastic production-conceptual production, it goes back to Bauhaus Vorkurs (Pre-Course) and Marcel Duchamp's readymade concept, which are the origins of each. And, it analyses these as works that externalise the possibility of the faculties of percepting and understanding presented by Immanuel Kant in his Critique of Pure Reason. Thus, it reaches the conclusion that the dichotomy between plastic production-conceptual production in basic art education can be overcome when it is shown that the basic tools of art are linguistic (representational) planes that externalise the conditions of human experience.