6. sınıf Türkçe derslerinde çağdaş eğitim yöntemleri ile yapay zekâ uygulamalarının karşılaştırılması: Artvin ili örneği
Comparing contemporary educational methods and artificial intelligence practices in 6th grade Turkish language classes: A case study of Artvin province
- Tez No: 980876
- Danışmanlar: PROF. DR. VAFA SAVAŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, Yapay zeka, Yapay zeka okuryazarlığı, Yapay zeka ve makine öğrenmesi dersi, Turkish education, Artificial intelligence, Artificial intelligence literacy, Artificial intelligence and machine learning course
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin hızlı gelişimiyle yapay zekâ(YZ) kavramı, günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası hâline gelmiş ve sağlık, iletişim, endüstri gibi birçok alanda etkin bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarda bu dönüşümün en önemli yansımalarından biri de eğitim teknolojilerinde görülmektedir. Anında dönüt verme, hata düzeltme, uyarlanabilir içerikler sunma gibi özellikleri sayesinde YZ; öğretim süreçlerinin verimliliğini artırma, öğrenci merkezli öğrenme ortamları oluşturma ve öğrenme sürecini bireyselleştirme gibi önemli avantajlar sağlamaktadır. Eğitimde YZ uygulamaları, dil öğretimi gibi çok yönlü beceri gelişimi gerektiren alanlarda daha da önemli hâle gelmektedir. Türkçe eğitimi; okuma, yazma, konuşma ve dinleme gibi temel dil becerilerinin yanı sıra dil bilgisi öğretimini de içermesi nedeniyle bu teknolojilerin uygulanabileceği önemli bir ders alanıdır. Bu bağlamda Türkçe öğretiminde çağdaş öğretim yöntemleri ile YZ uygulamalarının karşılaştırıldığı bu çalışma, alan yazında Türkçe eğitiminde YZ kullanımının etkilerini kanıtlaması açısından önemlidir. Araştırmada Türkçe derslerinde çağdaş öğretim yöntemleri ile YZ araçlarının ders başarısına etkisini belirlemek amacıyla ön test- son test deney ve kontrol gruplu yarı deneysel desen yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Artvin ili Merkez ilçesinde 6. sınıf düzeyinde eğitim alan 44 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubunda Türkçe dersleri YZ destekli uygulamalarıyla işlenmiştir. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Altı hafta süren çalışma sürecinde verilerin toplanması için araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme formu ve kontrol testi kullanılmıştır. Veriler toplanırken Türkçe dersinin temel bileşenleri olan dinleme, yazma ve dil bilgisi becerilerine öncelik verilmiştir. Elde edilen verilerin analizi aşamasında doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda derslerinde YZ uygulamaları kullanılan deney grubunun tamamının Türkçe dersine olumlu tutum geliştirdikleri tespit edilirken kontrol gurubunda herhangi bir değişiklik gözlemlenmemiştir. Elde edilen bu veriler YZ'nin Türkçe derslerine olumlu katkılar sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With the rapid advancement of technology, the concept of artificial intelligence (AI) has become an integral part of daily life and has begun to be used effectively in numerous fields such as health, communication, and industry. In recent years, one of the most significant reflections of this transformation has been observed in educational technologies. Owing to its features such as providing instant feedback, correcting errors, and offering adaptive content, AI offers crucial advantages including enhancing the efficiency of instructional processes, creating student-centered learning environments, and individualizing the learning process. The applications of AI in education are particularly valuable in areas requiring multidimensional skill development, such as language teaching. Turkish language education, which encompasses not only the core language skills of reading, writing, speaking, and listening but also grammar instruction, constitutes an important subject field for the implementation of these technologies. In this context, the present study, which compares contemporary instructional methods with AI applications in Turkish teaching, is significant in demonstrating the effects of AI use in Turkish education within the literature. In order to determine the effect of contemporary instructional methods and AI tools on achievement in Turkish courses, a quasi-experimental design with pre-test and post-test control groups was employed. The study group consisted of 44 sixth-grade students enrolled in schools in the central district of Artvin. In the experimental group, Turkish lessons were conducted through AI-supported applications, whereas no intervention was applied to the control group. During the six-week study process, a researcher-developed interview form and achievement test were used to collect data. While collecting data, emphasis was placed on the fundamental components of Turkish lessons, namely listening, writing, and grammar skills. The data obtained were analyzed using the document analysis method. The findings revealed that all students in the experimental group, who were instructed with AI applications, developed a positive attitude toward Turkish lessons, whereas no change was observed in the control group. These results indicate that AI provides positive contributions to Turkish language education