5E öğrenme modeli temelinde hazırlanan robotik kodlama uygulamaları ile zenginleştirilmiş fen bilimleri etkinliklerinin fen bilgisi öğretmenliği programı öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme ve bilimsel muhakeme becerilerine etkisi
The effect of science activities enriched with robotic coding applications prepared in the basis of the 5E learning model on the computational thinking and scientific reasoning skills of science teaching program students
- Tez No: 980879
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 5E öğrenme modeli, bilimsel muhakeme, bilgi işlemsel düşünme, robotik kodlama, 5E learning model, scientific reasoning, computational thinking, robotic coding
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma 5E öğrenme modeli temelinde tasarlanan robotik kodlama uygulamaları ile zenginleştirilmiş fen bilimleri etkinliklerinin fen bilgisi öğretmenliği programı öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme ve bilimsel muhakeme becerilerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada karma desen modeli kullanılmıştır. Çalışma kapsamında, Ankara ilinde bir devlet üniversitesinde fen bilgisi öğretmenliği programında öğrenim gören ikinci sınıfta okuyan gönüllü öğrencilere uygulama yapılmıştır. Çalışmanın nicel boyutunda Üzümcü (2023) tarafından hazırlanan bilgi işlemsel düşünme becerileri testi [BİD] ve Yüksel (2015) tarafından hazırlanan bilimsel muhakeme becerileri testi [BMBT] ön test ve son test olarak 20 lisans öğrencisinden oluşan gruba uygulanarak veriler toplanmıştır. Çalışmanın nitel boyutunda ise araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme soruları 16 lisans öğrencisi ile yüz yüze görüşme sağlanarak veriler toplanmıştır. BİD testi ön test ve son test ortalama puanlarının arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. BMBT ön test ve son test ortalama puanlarının arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen nitel bulgular sırası ile; etkinliklerin uygulanmasına yönelik lisans öğrencilerinin görüşlerinde, işlevsellik ve fayda kategorileri, uygulamadan önceki düşünceleri ile, şu anki düşünceleri arasındaki değişiklikler ile ilgili lisans öğrencilerinin görüşlerinde; etkililik, süreç ve gelişim kategorileri, uygulamaları sürecinde karşılaştıkları süreci kolaylaştıran ve süreci zorlaştıran durumlar ile ilgili lisans öğrencilerinin görüşlerinde, algoritma ve süreç kategorileri, lisans öğrencilerine kazandırdıkları ile ilgili lisans öğrencilerinin görüşlerinde, bilişsel gelişim, düşünme becerileri, çözüm üretme ve yönetim kategorileri, algoritma oluşturma sürecinin lisans öğrencilerine kazandırdığı düşünme becerilerin niteliği ve dağılımı ile ilgili lisans öğrencilerinin görüşleri, algoritma oluşturma ve düşünme becerileri kategorileridir. Çalışmada elde edilen bulgular alan yazındaki çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of science activities enriched with robotics coding applications designed based on the 5E learning model on the computational thinking and scientific reasoning skills of science education program students. A mixed-design model was used in the study. Within the scope of the study, the application was carried out on volunteer second-year students enrolled in the science education program at a state university in Ankara. In the quantitative dimension of the study, the computational thinking skills test [BID] prepared by Üzümcü (2023) and the scientific reasoning skills test [BMBT] prepared by Yüksel (2015) were administered as pre-tests and post-tests to a group of 20 undergraduate students to collect data. In the qualitative dimension of the study, data were collected through face-to-face interviews with 16 undergraduate students using semi-structured interview questions prepared by the researcher. No significant difference was found between the pre-test and post-test mean scores of the CST. A significant difference was found between the pre-test and post-test mean scores of the SRC. Content analysis was used in the analysis of qualitative data. The qualitative findings obtained are as follows: In the opinions of undergraduate students regarding the implementation of activities, the categories of functionality and benefit; in the opinions of undergraduate students regarding the changes between their thoughts before the implementation and their current thoughts; the categories of effectiveness, process, and development; in the opinions of undergraduate students regarding the situations they encountered during the implementation process that facilitated or hindered the process; algorithm and process categories, undergraduate students' views on what they gained, cognitive development, thinking skills, problem-solving, and management categories, undergraduate students' views on the quality and distribution of thinking skills gained by undergraduate students through the algorithm creation process, algorithm creation and thinking skills categories. The findings obtained in the study were evaluated by comparing them with the results of studies in the field.