Causative constructions in Turkish International Corpus of Learner English (TICLE)
Uluslararası Türk öğrenci İngilizcesi (TICLE) derleminde ettirgen yapılar
- Tez No: 980883
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Derlem dilbilimi, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrenciler, ettirgen yapılar, perifrastik ettirgenler, Corpus linguistics, Turkish EFL learners, causative constructions, periphrastic causatives
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma İngilizceyi Yabancı Dil olarak Öğrenen Türk öğrencilerinin İngilizce perifrastik ettirgen yapıları kullanımını araştırmıştır. Ettirgen yapılar alanı, Türkçe ve İngilizce'nin ettirgenliği ifade etme şekilleri arasındaki önemli farklılıklar nedeniyle seçilmiştir. Buna ek olarak, İngilizce perifrastik ettirgen fiiller, ana dili İngilizce olmayanlar için özellikle zorlayıcı olabilen hem sözdizimsel hem de anlamsal açıdan zengin bir nüans yelpazesine sahiptir. Bu nedenlerden dolayı, Türk İngilizce öğrenenlerin bu dilbilgisel alanda zorlanacağı düşünülmüştür. Bu analiz için, en sık kullanılan dört perifrastik ettirgen fiil olan“make,”“have,”“get,”ve“cause”seçilmiş ve derlem çözümleme yöntemleri kullanılarak Uluslararası Türk Öğrenci İngilizcesi Derlemi (TICLE) ile Louvain Anadil Olarak İngilizce Deneme Derlemi'nin (LOCNESS) verileri karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma iki süreçten oluşmuştur. İlk olarak, olası aşırı veya yetersiz kullanımı görmek amacıyla, dört fiilin toplam sıklıklarını her iki derlemde karşılaştırmak için nicel bir analiz yapılmıştır. İkinci süreçte ise öğrenci derlemi TICLE, dört perifrastik ettirgen yapının sözdizimsel ve anlamsal yanlış kullanımlarını belirlemek ve kategorize etmek için analiz edilmiştir. Bu analiz de öğrencilerinlerin bu yapılar üzerindeki kavrayışlarını değerlendirmek ve sistematik hata kalıpları olup olmadığını belirlemek için yapılmıştır. Bulguları daha da bağlamsallaştırmak için, Türk öğrenci verilerinden elde edilen sonuçlar, Uluslararası Öğrenci İngilizcesi Derlemi (ICLE) içerisindeki Alman ve Japon altderlemlerinin sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Bu diller arası karşılaştırmayla, Türk öğrencilerinin verilerinde tanımlanan özelliklerin genel olarak ara dil gelişiminin ortak bir özelliği mi, yoksa Türk öğrencilerinin dilsel geçmişine özgü mü olduğunu bulmak amaçlanmıştır. Analizimiz, Türk öğrencilerinin İngilizce ettirgen yapıları kullanımında yüksek sayıda hem sözdizimsel hem de anlamsal hata olduğunu ve bu yapıları kullanmada ciddi bir zorluk yaşadıklarını ortaya koymuştur. Alman ve Japon öğrencileri ile karşılaştırıldığında, Türk öğrencilerinin bu alanda hataya daha çok yatkın oldukları görülmüştür. Ek olarak, Türk öğrencilerinin“cause”ettirgen fiilini hem anadili İngilizce olan hem de diğer iki öğrenci gruptan önemli ölçüde daha fazla kullandığı görülmüştür. Türk öğrencilerinin aksine Alman ve Japon öğrenciler ise“cause”fiilini yetersiz derecede kullanmıştır. Bu bulgu, aynı zamanda Türk öğrencilerinin“cause”ile“be”tümlecini aşırı kullanımını yüksek oranda sergilemesiyle birliklte, ana dillerindeki“neden olmak”yapısını ikinci dillerine (cause to be) aktardıklarını güçlü bir şekilde düşündürmektedir. Bulgular ve bunların İngilizce dil öğretimi için taşıdığı önemli öğretimsel çıkarımlar detaylı olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the usage of English periphrastic causative constructions by Turkish learners of English as a Foreign Language (EFL). The grammatical area of causative constructions was chosen due to the significant differences between how Turkish and English encode causation. Furthermore, English periphrastic causative verbs possess a rich array of syntactic and semantic nuances that can be particularly challenging for non-native speakers. Given these reasons, it was believed that Turkish learners of English would struggle with this area of grammar. For the purposes of this analysis, the four most frequently used periphrastic causative verbs of“make,”“have,”“get,”and“cause”were chosen and using corpus analysis methods, data from Turkish International Corpus of Learner English (TICLE) and Louvain Corpus of Native English Essays (LOCNESS) were compared. This comparison was a twofold process. First, in order to see any potential over or underuse, a quantitative analysis was conducted to compare the overall frequencies of the four verbs across both corpora. Second, the learner corpus TICLE was analysed to identify and categorize any syntactic and semantic misuses of the four periphrastic causative constructions. This was done to assess the extent of the learners' grasp of these constructions and to determine if there were any systematic error patterns. To further contextualize the findings, the results from the Turkish learner data were then compared to those of two other learner groups, namely the German and Japanese subcorpora of International Corpus of Learner English (ICLE). The purpose of this interlanguage comparison was to ascertain whether the characteristics identified in the Turkish learner data were a common property of interlanguage development in general, or if they were specific to the Turkish learners' linguistic background. Our analysis has found that there was a high number of both syntactic and semantic errors in Turkish learners' usage of English causative constructions, indicating a serious struggle with these structures. When contrasted with the German and Japanese learner groups, it was apparent that Turkish learners were more prone to errors. Moreover, it was found that Turkish learners used the cause causative significantly more than both natives and other learner groups who, in stark contrast, significantly underused the same verb. This finding, also coupled with the fact that Turkish learners exhibited a high rate of overuse of the“be”verb complement with cause strongly suggests that they are transferring the equivalent of the Turkish“neden olmak”(to cause to be) structure from their L1 to their L2. The findings and their significant pedagogical implications for English language instruction are discussed in detail.