Müzik uygulamalarının 0-6 yaş çocukların gelişimine etkisi: Eğitim ve kültür perspektifinden bir analiz
The impact of music practices on the development of children aged 0-6: An analysis from an educational and cultural perspective
  1. Tez No: 980896
  2. Yazar: SİNAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR ÇİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel gelişim, Dil gelişimi, Duyuşsal gelişim, Erken çocuk eğitimi, Kişilik gelişimi, Okul öncesi çocuklar, Psikomotor gelişim, Çocuk eğitimi, Çocuk gelişimi, Öğretimsel gelişim, Cognitive development, Language development, Affective development, Early child education, Personality development, Preschool children, Psychomotor development, Child education, Child development, Instructional development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültür ve Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, müzik eğitiminin 0-6 yaş grubu çocukların bilişsel, sosyal-duygusal, dil ve motor gelişimlerine olan etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Erken çocukluk döneminde müzik eğitiminin, çocukların gelişim süreçlerine katkı sunduğu, bu eğitimin çocukların zihinsel, sosyal ve bedensel gelişimlerini olumlu yönde etkilediği düşünülmektedir. Araştırma, Türkiye ve dünya genelinde yapılan bilimsel çalışmaları derleyerek, bu konuda var olan bulguları analiz etmeyi hedeflemiştir. Araştırmada kullanılan yöntem, literatür taraması yöntemi olup, farklı ülkelerde yapılan müzik eğitimi ile ilgili araştırmalar incelenmiştir. Müzik eğitiminin, çocukların dikkat, hafıza, problem çözme gibi bilişsel becerilerini geliştirdiği, grup çalışmalarıyla sosyal becerilerinin güçlendiği ve dil gelişimlerine katkı sağladığı literatür bulgularıyla desteklenmiştir. Ayrıca, motor gelişim açısından müzik eğitiminin çocukların ince ve kaba motor becerilerini geliştirmede önemli bir araç olduğu gözlemlenmiştir. Araştırmanın bulguları, müzik eğitiminin çocukların genel gelişim süreçlerine büyük katkılar sunduğunu göstermektedir. Özellikle bilişsel, sosyal-duygusal, dil ve motor gelişim üzerinde olumlu etkiler sağlayan müzik eğitiminin, erken çocukluk döneminde daha geniş bir şekilde uygulanması gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca, Türkiye'de müzik eğitimi uygulamalarının yaygınlaştırılmasının ve bu eğitimin kırsal bölgelerdeki çocuklara erişim sağlamasının önemine değinilmiştir. Müzik eğitimi, çocukların gelişiminde önemli bir yer tutmakta ve bu eğitimin erken çocukluk döneminde yaygınlaştırılması, çocukların genel gelişim süreçlerine kalıcı katkılar sağlayabilmektedir. Müzik eğitiminin bilişsel, sosyal-duygusal, dil ve motor gelişim üzerindeki etkileri dikkate alındığında, bu eğitim modelinin daha geniş kitlelere erişim sağlaması büyük önem taşımaktadır. Türkiye'de müzik eğitimi uygulamalarının yaygınlaştırılması, özellikle kırsal bölgelerde fırsat eşitliğini artırarak çocukların gelişimlerini daha iyi destekleyebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of music education on the cognitive, socio-emotional, language, and motor development of children aged 0-6. It is believed that music education during early childhood contributes positively to children's developmental processes, supporting their mental, social, and physical development. The study analyzes the existing findings by reviewing scientific studies conducted in Turkey and around the world on this topic. The research methodology is based on a literature review, examining studies related to music education conducted in various countries. The findings from the literature show that music education enhances children's cognitive skills, such as attention, memory, and problem-solving, strengthens their social skills through group activities, and supports their language development. Additionally, music education is observed to be an important tool for improving children's fine and gross motor skills. The results of the study demonstrate that music education provides significant contributions to children's overall developmental processes. It is emphasized that music education, which has positive effects on cognitive, socio-emotional, language, and motor development, should be more widely implemented during early childhood. Furthermore, the importance of expanding music education practices in Turkey and ensuring that children in rural areas have access to this education is highlighted. Music education plays a significant role in children's development, and its widespread implementation during early childhood can provide lasting contributions to their overall developmental processes. Considering the impact of music education on cognitive, socio-emotional, language, and motor development, it is crucial to ensure broader access to this educational model. Expanding music education practices in Turkey, particularly in rural areas, could enhance equal opportunities and better support children's development.