Sürdürebilirlik raporlamasının finansal performans üzerindeki etkisi: Türkiye ve Katar uygulaması
The impact of sustainability reporting on financial performance: The case of Turkey and Qatar
  1. Tez No: 980911
  2. Yazar: JIHAD ALIBASHA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN GÜMRAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Finansal Performans, Çevresel ve Sosyal Yönetişim, Enerji Sektörü, Borsa İstanbul, Katar Borsası, Sustainability, Financial Performance, Environmental and Social Governance, Energy Sector, Borsa Istanbul, Qatar Stock Exchange
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, sürdürülebilirlik performansı ile finansal performans arasındaki ilişkiyi Türkiye ve Katar'daki enerji sektörü şirketleri özelinde çok kriterli bir yaklaşımla incelemek ve iki ülke arasında karşılaştırmalı bir analiz yapmaktır. Araştırmanın örneklemi, 2017-2022 döneminde Borsa İstanbul ve Katar Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören 8'er adet enerji şirketi olmak üzere toplam 16 şirketten oluşmaktadır. Çalışmada şirketlerin performansı, Net Kar Marjı, Varlık Getirisi (ROA), Özsermaye Getirisi (ROE) ve Hisse Başına Kazanç (EPS) göstergelerinden oluşan finansal performans kriterleri ile CO₂ Emisyonları, Enerji Verimliliği, CSR Harcamaları ve Geri Dönüşüm Oranları göstergelerinden oluşan çevresel performans kriterleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde Çok Kriterli Karar Verme (ÇKV) yöntemlerinden TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) kullanılmış, finansal ve çevresel TOPSIS skorları arasındaki ilişki ise Spearman Sıra Korelasyon Katsayısı ile test edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, Türk şirketlerinden Tatlıpınar Enerji finansal performansta, Aydem Yenilenebilir Enerji ise çevresel performansta tüm dönem boyunca lider konumda olmuştur. Katar şirketlerinden Industries Qatar (IQ) her iki performans türünde de üst sıralarda yer almıştır. Finansal ve çevresel TOPSIS skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir ilişki tespit edilmiştir (ρ = 0.342, p = 0.0012). Bu sonuç, sürdürülebilirlik performansı ile finansal performansın birbiriyle çatışan değil, birbirini destekleyen hedefler olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship between sustainability performance and financial performance in energy sector companies in Turkey and Qatar using a multi-criteria approach and to conduct a comparative analysis between the two countries. The research sample consists of a total of 16 companies, including 8 energy companies each from Borsa Istanbul and the Qatar Stock Exchange, for the period 2017-2022. The performance of the companies was evaluated using financial performance criteria consisting of Net Profit Margin, Return on Assets (ROA), Return on Equity (ROE), and Earnings Per Share (EPS), and environmental performance criteria consisting of CO₂ Emissions, Energy Efficiency, CSR Expenditures, and Recycling Rates. The Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) method from Multi-Criteria Decision Making (MCDM) methods was used for data analysis. The relationship between financial and environmental TOPSIS scores was tested using the Spearman Rank Correlation Coefficient. According to the research findings, among the Turkish companies, Tatlıpınar Energy led in financial performance, while Aydem Renewable Energy led in environmental performance throughout the entire period. Among the Qatari companies, Industries Qatar (IQ) ranked high in both performance types. A statistically significant positive relationship was found between financial and environmental TOPSIS scores (ρ = 0.342, p = 0.0012). This result demonstrates that sustainability performance and financial performance are not conflicting but rather complementary objectives.