Türkiye'de yaşayan genç yetişkin bireylerin depresyon düzeyi ve benlik saygısı ile intihar düşünceleri arasındaki ilişkisi
The relationship between depression levels, self-esteem, and suicidal thoughts among young adults living in Turkey
  1. Tez No: 981029
  2. Yazar: EZRA KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYSAL AŞKUN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Depression
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 20-40 yaş arası genç yetişkin bireylerin depresyon düzeyleri ve benlik saygılarının intihar düşünceleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Depresyonun, bireyin ruhsal sağlığını ve negatif yönde etkileyerek intihar düşüncelerini tetikleyen önemli faktörlerden biri olduğu kabul edilmektedir. Bu doğrultuda, normallik dağılımı varsayımının sağlanması amacıyla yapılan değerlendirmeler sonucunda, toplam 800 katılımcıdan uygun görülen 718'inin verileri analiz edilmiştir. Çalışmaya 540 kadın ve 178 erkek katılmış olup, veriler Kişisel Demografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği, Benlik Saygısı Envanteri ve Psikolojik Acı Ölçeği ile toplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 27 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları,20-40 yaş arasındaki genç yetişkinlerin depresyon düzeyleri, benlik saygısı ve intihar düşünceleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla çoklu regresyon ile test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, depresyon belirtileri arttıkça intihar düşüncesinin de artış eğilimi gösterdiğini ve benlik saygısındaki azalmanın intihar düşüncesinin artmasıyla ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Aynı zamanda depresyon belirtilerinin artmasının, benlik saygısındaki azalma ile doğrudan bağlantılı olduğu belirlenmiştir. Genç yetişkinlerin depresyon düzeyleri ve benlik saygılarının intihar düşüncesini ne ölçüde yordadığını belirlemek amacıyla çoklu regresyon analizi yapılmış ve bağımsız değişkenlerin her birinin anlamlı bir yordayıcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların cinsiyet, medeni durum, psikolojik destek alıp almadıkları ve öğrenim durumları açısından depresyon düzeylerinde anlamlı bir farklılık olup olmadığı t testi ve tek yönlü ANOVA ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, depresyon ile intihar düşüncesi arasında pozitif yönlü, benlik saygısı ile intihar düşüncesi arasında ise negatif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Depresyonun cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği, ancak medeni duruma göre değişkenlik gösterdiği ve bekar bireylerin evli bireylere kıyasla daha yüksek depresyon belirtileri sergilediği saptanmıştır. Ayrıca depresyon belirtileri fark edilen bireylerin psikolojik destek aldıkları ve eğitim düzeyi arttıkça depresyonun yaygınlaştığı görülmüştür. Benlik saygısının cinsiyet ve medeni duruma göre farklılık göstermediği, ancak psikolojik destek alan bireylerin benlik saygısının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğrenim düzeyinin benlik saygısı üzerinde etkili olmadığı tespit edilmiştir. Son olarak, intihar düşüncesinin cinsiyet, medeni durum ve öğrenim düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effect of depression levels and self-esteem on suicidal ideation in young adult individuals aged 20-40. Depression is considered one of the significant factors that negatively affect an individual's mental health and trigger suicidal thoughts. Accordingly, after evaluations conducted to ensure the normality assumption of the data distribution, data from 718 suitable participants out of a total of 800 were analyzed. The study included 540 women and 178 men, and data were collected using the Personal Demographic Information Form, Beck Depression Inventory, Self-Esteem Inventory, and Psychological Pain Scale. Statistical analyses were performed using SPSS 27 software. Research findings were tested with multiple regression to evaluate the relationship between depression levels, self-esteem, and suicidal ideation in young adults aged 20-40. The results showed that as depression symptoms increased, suicidal ideation also tended to increase, and an increase in suicidal ideation was associated with a tendency for self-esteem to decrease. It was also determined that an increase in depression symptoms was directly linked to a decrease in self-esteem. Multiple regression analysis was conducted to determine the extent to which young adults' depression levels and self-esteem predicted suicidal ideation, and it was concluded that each of the independent variables was a significant predictor. Whether there was a significant difference in depression levels based on participants' gender, marital status, psychological support status, and educational background was evaluated using t-test and one-way ANOVA. According to the study's results, a positive relationship was found between depression and suicidal ideation, and a negative relationship between self-esteem and suicidal ideation. Depression did not show a significant difference by gender but varied by marital status, with single individuals exhibiting higher depression symptoms compared to married individuals. Furthermore, it was observed that individuals who experienced depression symptoms sought psychological support, and depression became more prevalent as the education level increased. Self-esteem did not differ significantly by gender and marital status, but individuals receiving psychological support had higher self-esteem. The education level was found to have no effect on self-esteem. Finally, it was concluded that suicidal ideation did not show a significant difference based on gender, marital status, and education level.