Pandemi döneminde çevrimiçi yapılan oyunculuk derslerinin öğretici görüşleri açısından değerlendirilmesi
The evaluation of online acting lessons during the pandemic period in terms of educational opinions
- Tez No: 737856
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN GÖKDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sahne ve Görüntü Sanatları, Education and Training, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Uzaktan Eğitim, Oyunculuk eğitimi, eğitici görüşü, Pandemic, Distance Education, Acting education, educator's opinion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Türkiye'de ilk COVID-19 vakası 11 Mart 2019 tarihinde görüldü. Başlangıçta bütün okullar kapatıldı. Türkiye'de; yükseköğretim kademesindeki 207 öğretim kurumunda okuyan toplam 7,5 milyon öğrenci, COVID-19 nedeniyle okullarına gidemedi ve kısa bir süre sonra öğretimin uzaktan yapılmasına karar verildi. Böylece Türkiye'de; her kademedeki okullar gibi yüksek öğretim kurumları da hızla çevrimiçi öğretime yönlendirildi. Bu karar, tiyatrolardaki oyunculuk eğitimi gibi yüz yüze/etkileşimli yapılması gereken alanları da kapsam içerisine aldı. Bu araştırma tiyatro bölümlerinde okutulan oyunculuk dersinin çevrimiçi öğretiminin nasıl yapıldığını ve yaşanan sorunları öğretici görüşleri açısından değerlendirmek üzere tasarımlandı. Çalışmada; iki özel ve iki kamu üniversitesinde oyunculuk dersi okutan dört öğretim üyesi ile yarı yapılandırılmış bir görüşme yapıldı. Çevrimiçi oyunculuk eğitiminin nasıl yapıldığıyla ilgili 20 soruya alınan yanıtlardan şu bulgulara ulaşıldı: Öğreticiler çevrimiçi öğretimle ilgili herhangi bir deneyimleri olmadan ve sadece seçilen öğretim platformunu nasıl kullanacaklarına ilişkin temel bilgileri öğrenerek başlamışlardır. Uygulama sırasında internete bağlanamama, ses ve görüntü donması, sık sık bağlantıdan düşme… gibi sorunlar yaşanmıştır. Öğretimle ilgili olarak derse katılımın düşük olması, öğrencinin kamerasını hep kapalı tutması, ses kanalının açık bırakılması… gibi sorunlar yaşanmıştır. Katılımcılar; çevrimiçi öğretim öğrencileri yalnızlaştırmış, oyunculuk için yaşamsal olan yan yana, yüz yüze durma, tepkide bulunma… olanaklarını yok etmiştir. Öğrencinin derse katılma motivasyonu kalmamıştır. Derse geç katılan ya da hiç katılmayan öğrenciler için yapılan ders tekrarları sınıfın havasını olumsuz etkilemiştir. Yapılan eğitim metin okuma, metin analiz, internetten video paylaşımı ile sınırlı kalmış; dersler radyo tiyatrosuna dönmüştür. Kamera çerçevesinin küçüklüğü nedeniyle hareketlerin tam olarak görülememesi bedensel egzersizlerin verimli yapılamaması gibi sorunlar yaşanmıştır. Çevrimiçi öğretimde derslerin kaydedilip sonradan izlenebilmesi olarak belirtilen üstünlük oyunculuk eğitiminde geçerli değildir. Çünkü bu meslekte oyun izlenmeli ve anında değerlendirilmelidir. Katılımcılar tiyatronun çevrimiçi eğitiminin tirat ile sınırlı kaldığını, tiradın oyunculuğun küçük bir yüzdesi olduğuna vurgu yaparak; tiyatro 2 oyuncu, bir seyirci gerektirir dolayısıyla uzaktan yapılamaz, yapılmamalıdır demişlerdir.
Özet (Çeviri)
The first COVID-19 case in Turkey was seen on March 11, 2019. Initially, all schools were closed. About 7.5 million students studying in 207 education institutions at the higher education level could not go to their schools due to COVID-19. In a short time, it was decided to teach remotely. Thus, in Turkey; Higher education institutions, like schools at all levels, have rapidly shifted to online teaching. This decision also included areas that needed to be done face-to-face/interactively, such as acting education in theaters. This research was designed to evaluate how the online teaching of the acting course taught in the theater departments is done and the problems experienced in terms of their instructive views. In the study; A semi-structured interview was held with four faculty members who teach acting classes at two private and two public universities. The following findings were obtained from the answers to 20 questions about how online acting education is done: The trainers started without any experience with online teaching and only by learning the basic information on how to use the chosen teaching platform. During the application, problems such as not being able to connect to the internet, freezing of sound and image, frequent disconnections were experienced. There were problems such as low participation in the lesson, keeping the camera of the student always off, leaving the sound channel open. Participants; online teaching isolated students; It has destroyed the possibilities of standing side by side, face to face, reacting… which is vital for acting. The student has no motivation to attend the lesson. The repetitions made for the students who did not attend the class late or at all negatively affected the atmosphere of the class. The training was limited to text reading, text analysis, video sharing from the internet; lectures turned into radio theatre. Due to the small size of the camera frame, there were problems such as not being able to see the movements completely. The superiority stated as the ability to record and watch the lessons later in online teaching does not apply to acting education. Because in this profession, the game should be watched and evaluated instantly. The participants emphasized that the online education of the theater is limited to tirat and that tirade is a small percentage of acting; They said that theater requires 2 actors and an audience, so it cannot and should not be done remotely.