Psikolojik sermaye, yaşamda anlam ve işin anlamının psikolojik iyi oluş üzerindeki etkisinin incelenmesi
Examination of the impact of psychological capital, meaning in life and meaningful work on psychological well-being
  1. Tez No: 981095
  2. Yazar: FATMA RANA HAŞHAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Anlamlı iş, Pozitif psikolojik sermaye, Psikolojik iyi oluş, Yaşamın anlamı, Meaningful work, Positive psychological capital, Psychological well being, Life meaning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, psikolojik sermaye, yaşamda anlam, işin anlamı ve psikolojik iyi oluş değişkenleri arasındaki ilişkileri incelemek ve bu değişkenler arasında kuramsal temelli bir model önererek söz konusu modelin ampirik olarak sınanmasını sağlamaktır. Pozitif psikoloji perspektifinden hareketle geliştirilen bu model, bireylerin psikolojik dayanıklılık düzeylerinin ve anlam üretim süreçlerinin psikolojik iyi oluş üzerindeki etkilerini çok boyutlu olarak ele almaktadır. Araştırma, nicel araştırma deseni kapsamında gerçekleştirilmiş olup, Türkiye'de farklı sektörlerde çalışan 281 katılımcıdan anket yoluyla veri toplanmıştır. Araştırmada psikolojik sermaye, yaşamda anlam (mevcut ve aranan anlam boyutları), işin anlamı ve psikolojik iyi oluşa yönelik güvenilir ve geçerli ölçekler kullanılmış; veriler korelasyon, doğrulayıcıı faktör analizi (CFA) ve yapısal eşitlik modellemesi (SEM) ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, psikolojik sermayenin hem doğrudan psikolojik iyi oluş üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu, hem de işin anlamı ve mevcut yaşam anlamı aracılığıyla dolaylı etkiler yarattığını göstermektedir. Yaşamda anlam değişkeninin sadece“mevcut anlam”boyutunun istatistiksel olarak anlamlı çıktığı,“aranan anlam”boyutunun ise model dışı bırakılması gerektiği saptanmıştır. Ayrıca, işin anlamının hem psikolojik sermayeyi besleyen bir kaynak hem de psikolojik iyi oluşu destekleyen bir unsur olduğu anlaşılmıştır. Araştırmanın özgün yönü, literatürde ilk kez bu dört temel pozitif psikoloji değişkeninin aynı modelde bir arada test edilmiş olmasıdır. Araştırma sonuçları, bireysel düzeyde anlamlı yaşam ve iş üretiminin, çalışanların iyilik halleri üzerinde belirleyici bir rol oynadığını ortaya koymakta; kurumsal düzeyde ise anlam odaklı insan kaynakları politikalarının ve psikolojik sermaye geliştirme programlarının gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationships between psychological capital, meaning in life, meaning in work, and psychological well-being variables, and to empirically test a theoretically grounded model proposed for these variables. Developed from a positive psychology perspective, this model examines the effects of individuals' psychological resilience levels and meaning-making processes on psychological well-being in a multidimensional manner. The research was conducted within the scope of a quantitative research design, and data was collected from 281 participants working in different sectors in Turkey through a survey. Reliable and valid scales measuring psychological capital, meaning in life, meaning of work, and psychological well-being were used in the study; data were analyzed using correlation, confirmatory factor analysis (CFA), and structural equation modeling (SEM). The findings indicate that psychological capital has a significant direct effect on psychological well-being and also creates indirect effects through the meaning of work and current life meaning. It was found that only the“current meaning”dimension of the meaning in life variable was statistically significant, while the“sought meaning”dimension had to be excluded from the model. Additionally, it was understood that the meaning of work is both a source that nourishes psychological capital and an element that supports psychological well-being. The original aspect of the study is that it is the first in the literature to test these four fundamental positive psychology variables together in the same model. The research results reveal that meaningful life and work production at the individual level play a decisive role in employees' well-being; at the organizational level, they emphasize the necessity of meaning-focused human resources policies and psychological capital development programs.