Çalışanların toksik liderlik algılarının işe yabancılaşma ve absenteizm üzerindeki etkisi
The effect of employees' perceptions of toxic leadership on work alienation and absenteeism
- Tez No: 981098
- Danışmanlar: PROF. DR. BENGÜ HIRLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toksik liderlik, İşe devamsızlık, İşe yabancılaşma, Toxic leadeship, Absenteeism, Work alienation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, çalışanların toksik liderlik algılarının işe yabancılaşma ve absenteizm (devamsızlık) düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, toksik liderlik, işe yabancılaşma ve absenteizm kavramlarına ilişkin mevcut literatür kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Araştırmanın uygulama bölümü, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde plastik ve ambalaj sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde görev yapan 446 beyaz yakalı çalışandan anket yoluyla elde edilen veriler temelinde gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler, SPSS programı kullanılarak önce faktör ve güvenirlik analizlerine tabi tutulmuş, ardından hipotez testleri yapılmıştır. Analiz sonuçları, toksik liderliğin değer bilmezlik, çıkarcılık ve bencillik alt boyutlarının işe yabancılaşmayı anlamlı ve pozitif yönde etkilediğini göstermektedir. Ancak olumsuz ruhsal durum alt boyutunun bu değişken üzerindeki etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca işe yabancılaşmanın absenteizmi anlamlı ve pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Toksik liderliğin alt boyutları incelendiğinde ise yalnızca çıkarcılığın absenteizm üzerinde anlamlı ve pozitif yönde bir etkisi olduğu, diğer alt boyutların ise istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the impact of employees' perceptions of toxic leadership on levels of work alienation and absenteeism. In line with this objective, a comprehensive review of the existing literature on the concepts of toxic leadership, work alienation, and absenteeism was conducted. The empirical part of the research was carried out based on data collected through surveys from 446 white-collar employees working in companies operating in the plastics and packaging sector within the Gaziantep Organized Industrial Zone. The collected data were initially subjected to factor and reliability analyses using the SPSS program, and subsequently, hypothesis tests were conducted. The results of the analysis show that the sub-dimensions of toxic leadership— inapprecitiveness, self-interest, and selfishness—have a significant positive effect on work alienation. However, the effect of the negative spiritual state sub-dimension on this variable was not statistically significant. Additionally, work alienation was found to have a significant and positive effect on absenteeism. When the sub-dimensions of toxic leadership were analyzed, it was concluded that only self-interest significantly and positively affected absenteeism; the other sub-dimensions did not have a statistically significant effect.