Nostalgia attenuates the negative effect of depression on the positive valence system
Nostalji, depresyonun pozitif değer sistemi üzerindeki olumsuz etkisini azaltıyor
- Tez No: 981155
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DR. NICHOLAS KELLEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresif duygulanım, Nostalji, Depressive mood, Nostalgia
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıty Of Southampton
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Nostalji ve depresyon üzerine kapsamlı araştırmalar yapılmış olmasına rağmen, nostaljinin pozitif değer sistemi ve depresyon üzerindeki potansiyel etkisi yeterince araştırılmamıştır. Bu nedenle, bu çalışma nostalji, pozitif değer sistemi ve depresyon arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Bu konuyu bir deneysel çalışmada ele aldık (ΣN = 351). Prolific adlı platformdan seçilen katılımcılar çalışmaya katılmış ve nostalji özelliklerini ölçen testleri ve pozitif değer sisteminin altı alt alanını değerlendiren Pozitif Değer Sistemi Ölçeğini tamamlamıştır: ödül değerlemesi, ödül beklentisi, çaba değerlemesi, ödül öngörüsü, ödüle ilk tepki ve ödül doygunluğu. Bu çalışmada pozitif değer sistemi ile depresyon arasında bir etkileşim bulunmuş ancak nostalji ile bir etkileşim bulunmamıştır. Ayrıca, depresyonun nostaljik duygu indüksiyonunun etkisini Pozitif Değer Sistemi Ölçeği'nin ödül değerleme alt alanı üzerindeki etkisini önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur. Bu sonuçlar, nostaljinin pozitif değer sistemi üzerindeki etkisini ve bunun özellikle depresif bireyleri nasıl etkileyebileceği konusundaki anlayışımıza ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although there has been extensive research on nostalgia and depression, the potential impact of nostalgia on the positive valence system and depression remains underexplored. Therefore, this study aims to examine the relationship between nostalgia, the positive valence system, and depression. We addressed this issue in one experimental study (ΣN = 351). Participants who were recruited from Prolific took part in the study and completed trait measures of nostalgia and the Positive Valence System Scale, which evaluates six subdomains of the positive valence system: reward valuation, reward expectancy, effort valuation, reward anticipation, initial responsiveness, and reward satiation. This study found an interaction between positive valence system and depression however not with nostalgia. Moreover, it was found that depression significantly moderated the effect of nostalgia induction on the reward valuation subdomain of PVSS. These results shed light on our understanding of nostalgia's effect on the positive valence system and how this especially can impact depressed individuals.