Kadrolu ve norm kadro fazlası olma durumlarına göre sınıf öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi
Examining the professional burnout levels of classroom teachers according to their overstaffing status
  1. Tez No: 981169
  2. Yazar: KAHRAMAN AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER YONTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Norm kadro fazlası öğretmen, tükenmişlik, mesleki tükenmişlik, Overstaffed teachers, burnout, professional burnout
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, norm kadro fazlası olarak görev yapan sınıf öğretmenleri ile kadrolu sınıf öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik düzeylerini bazı demografik değişkenler açısından incelemektir. Betimsel araştırma türünde tasarlanan çalışmanın örneklemini, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Adana İli Seyhan İlçesinde görev yapan 71 norm kadro fazlası ve 71 kadrolu sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Nicel verileri desteklemek için her iki gruptan yedişer öğretmenle nitel görüşme yapılmıştır. Nicel veriler“Kişisel Bilgi Formu”ve“Maslach Tükenmişlik Envanteri-Eğitimci Formu”ile toplanmış, SPSS programında bağımsız gruplar t-testi ve ANOVA testleriyle analiz edilmiştir. Nitel verilere ise içerik analizi uygulanmıştır. Araştırmanın nicel bulgularına göre norm kadro fazlası öğretmenler, duygusal tükenme ve kişisel başarı alt boyutlarında kadrolu öğretmenlere göre daha yüksek düzeyde mesleki tükenmişlik yaşamaktadır. Duyarsızlaşma alt boyutunda ise anlamlı bir fark bulunmamıştır. Tüm öğretmenlerin medeni durumuna göre tükenmişlik düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Aynı şekilde hizmet sürelerine göre tükenmişlik düzeyleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Nitel bulgular doğrultusunda, öğretmenler mesleki tatmin konusunda olumlu görüşler bildirirken; sistemsel sorunlar, fiziki yetersizlikler ve okula aidiyet eksikliği gibi faktörlerin tükenmişliği artırdığı ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, norm kadro fazlası öğretmenlerin mesleki tükenmişlik düzeylerinin daha yüksek olduğu ortaya konmuş ve bulgulara dayanarak öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the levels of professional burnout among classroom teachers working as surplus staff and permanent classroom teachers in terms of certain demographic variables. Designed as a descriptive study, the sample consisted of 71 surplus and 71 permanent classroom teachers working in Seyhan District, Adana Province, during the 2023-2024 academic year. To support the quantitative data, qualitative interviews were conducted with seven teachers from each group. Quantitative data were collected using a 'Personal Information Form' and the 'Maslach Burnout Inventory-Educators Survey' and analysed using independent groups t-tests and ANOVA tests in the SPSS programme. Content analysis was applied to the qualitative data. According to the quantitative findings of the study, overstaffed teachers experience higher levels of professional burnout than permanent teachers in the emotional exhaustion and personal accomplishment sub-dimensions. No significant difference was found in the dehumanisation sub-dimension. No statistically significant relationship was found between the burnout levels of all teachers and their marital status. Similarly, no statistically significant relationship was found between burnout levels and length of service. In line with the qualitative findings, while teachers reported positive views on job satisfaction, it emerged that factors such as systemic problems, physical inadequacies and lack of belonging to the school increased burnout. In conclusion, it was found that overstaffed teachers had higher levels of professional burnout, and recommendations were developed based on the findings.