Öğretmenlerin örgütsel kırılganlık ve örgütsel anomi algıları (Ağrı ili Patnos ilçesi örneği)
Teachers' perceptions of organizational vulnerability and organizational anomie (The case of Patnos district, Ağrı province)
- Tez No: 981168
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Örgütsel Anomi, Örgütsel Kırılganlık, Teacher, Organizational Anomie, Organizational Vulnerability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Ağrı ili Patnos ilçesindeki kamu okullarında görev yapmakta olan öğretmenlerin örgütsel anomi ve örgütsel kırılganlık algıları ile bu algılar arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modeline dayanan araştırmanın evrenini Ağrı ili Patnos ilçesinde bulunan kamu okullarında görev yapmakta olan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise küme örnekleme yöntemi ile bu evreni temsil edecek şekilde rastgele seçilen ve gönüllü katılım sağlayan 238 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın demografik verileri için Kişisel Bilgi Formu kullanılmış, örgütsel kırılganlık algılarını ölçmek için Karabulut tarafından geliştirilen Örgütsel Kırılganlık Ölçeği ve örgtüsel anomi algılarını ölçmek için Yarım, Akan ve Morkoç tarafından geliştirilen Örgütsel Anomi Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin normal dağılıp dağılmadığı çarpıklık ve basıklık katsayıları ile belirlenmiştir. Katılımcıların örgütsel anomi ve örgütsel kırılganlık algılarının belirlenmesi için aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Öğretmenlerin örgütsel anomi ve kırılganlık algılarının cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığı, ölçeklere ait alt boyutlar üzerinden bağımsız örneklem t testi ile incelenmiştir. Katılımcı algılarının mesleki kıdem ve görev yapılan eğitim kademesine göre farklılaşıp farklılaşmadığı varyans analizi (ANOVA) ile incelenmiştir. Katılımcıların örgütsel kırılganlık ve örgütsel anomi algıları arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon analizi yapılmış, örgütsel kırılganlık algılarının örgütsel anomi algılarından yordanıp yordanmadığı ise çoklu regresyon analizi ile test edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre öğretmenlerin örgütsel anomi ve kırılganlık algıları incelenmiş; anomi algılarının genellikle düşük-orta düzeyde, kırılganlık algılarının ise yetersizlik alt boyutunda düşük, tahammülsüzlük alt boyutunda ise yüksek olduğu görülmüştür. Katılımcıların örgütsel anomi algıları cinsiyete bağlı olarak farklılaşmazken, kadın öğretmenlerin örgütsel kırılganlık algıları bazı alt boyutlarda erkek öğretmenlerin algılarından daha yüksek çıkmıştır. Araştırmada ayrıca katılımcıların örgütsel kırılganlık algılarının mesleki kıdeme bağlı olarak farklılaştığı, ancak görev yapılan eğitim kademesine bağlı olarak farklılaşmadığı görülmüştür. Öte yandan, katılımcıların örgütsel anomi algıları ile örgütsel kırılganlık algıları arasında pozitif yönde ilişki saptanmış, katılımcıların örgütsel anomi algılarının özellikle normsuzluk ve güvensizlik alt boyutlarında örgütsel kırılganlık algılarını anlamlı şekilde yordadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the perceptions of organizational anomie and organizational vulnerability among teachers working in public schools in the Patnos district of Ağrı province, as well as to examine the relationship between these perceptions. The research is based on a relational survey model. The sample of the study consists of teachers working in public schools in the Patnos district of Ağrı province. The sample, selected through cluster sampling to represent this population, includes 238 teachers who participated voluntarily. A Personal Information Form was used to collect demographic data, data were collected using the Organizational vulnerability Scale developed by Karabulut to measure perceptions of organizational vulnerability, and the Organizational Anomie Scale developed by Yarım, Akan, and Morkoç to measure perceptions of organizational anomie. Whether the quantitative data followed a normal distribution was determined using skewness and kurtosis coefficients. To determine participants' perceptions of organizational anomie and organizational vulnerability, arithmetic means and standard deviations were calculated. Whether teachers' perceptions of organizational anomie and vulnerability differed according to gender was examined using an independent samples t-test for the sub-dimensions of the scales. Differences based on professional seniority and school level were analyzed using ANOVA (Analysis of Variance). In order to determine the relationship between participants' perceptions of organizational vulnerability and organizational anomie, Pearson correlation analysis was conducted, and whether organizational vulnerability perceptions could be predicted by organizational anomie perceptions was tested through multiple regression analysis. Based on the analysis of the data, teachers' perceptions of organizational anomie and vulnerability were examined; organizational anomie perceptions were generally found to be at a low to moderate level, while organizational vulnerability perceptions were low in the 'inadequacy' sub-dimension and high in the 'intolerance' sub-dimension. While organizational anomie perceptions did not significantly differ by gender, female teachers reported higher levels of organizational vulnerability in certain sub-dimensions compared to male teachers. The study also revealed that participants' perceptions of organizational vulnerability differed based on professional seniority, but did not vary according to the school level at which they were employed. Furthermore, a positive correlation was found between organizational anomie and organizational vulnerability. Specifically, the“normlessness”and“distrust”sub-dimensions of organizational anomie were significant predictors of organizational vulnerability.