Assertive middle power in the making: President Erdoğan's discourses on Türkiye's foreign policy towards Russia (2018-2024)
Yapım aşamasında iddialı orta güç: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin Rusya'ya yönelik dış politikası hakkındaki söylemleri (2018–2024)
- Tez No: 981218
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRE İŞERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Rusya, Yapım Aşamasında Çok Kutupluluk, Orta Güç, Yapısalcılık, Türkiye, Russia, Middle Power, Newly Emerging Multipolar World Order, Constructivism
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu tez,“2018-2024 yılları arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söylemlerinde inşa edildiği şekliyle Türkiye'nin yeni ortaya çıkan çok kutuplu dünya düzenine ilişkin algısı, Rusya'ya yönelik davranışını nasıl etkiler?”araştırma sorusunu araştırmaktadır. Tez, yapılandırmacı bir teorik yaklaşım benimsemekte ve Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi konuşmalarını incelemek için nitel tematik analiz ve söylem analizi kullanmaktadır. Tematik analiz dört temayı ortaya koymuştur: enerji iş birliği, Suriye, Rusya-Ukrayna Savaşı ve NATO. Her tema altında, analiz sırasında üç söylemsel örüntü de ortaya çıkarılmıştır. Bu örüntüler, stratejik ortak olarak Rusya, stratejik risk olarak Rusya ve Batı'ya karşı stratejik bir dengeleme olarak Rusya'dır. Bulgular, Erdoğan'ın söyleminin Türkiye kimliğini, Batı ile Batı dışı aktörler arasında manevra yapan egemen ve özerk bir orta güç olarak nasıl inşa ettiğinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmaktadır. Rusya, stratejik bir ortak ve Batı düzenine karşı gerekli bir denge unsuru olarak tasvir edilmektedir. Türkiye'nin stratejik manevra kabiliyeti, Türkiye'ye enerji ve savunma alanlarında Rusya ile iş birliği yapma imkânı verirken, görüş ayrılıklarının ortaya çıktığı stratejik bir belirsizliği de korumaktadır. Analiz ayrıca, Erdoğan'ın söylemlerinin yalnızca tepkiler değil, aynı zamanda Türkiye'nin davranışlarını etkileyen inşalar da olabileceğini öne sürmektedir. Bu tez, Erdoğan'ın söylemlerinde Türkiye'yi nasıl temsil ettiğini incelemektedir.“Teorik olarak, bu tez sistematik bir değişim bağlamında orta güç davranışlarına dair yapılandırmacı bir anlayış geliştirmeyi amaçlamaktadır.”Çalışma tek bir aktör-lider üzerine odaklanmakta; incelenecek karşılaştırılabilir bir veri seti sunmamakta ve söz konusu aktörün bakış açısıyla sınırlıdır. Gelecekteki araştırmalar, Rusya lideri Vladimir Putin'in söylemlerini karşılaştırmalı bir analizle inceleyerek benzerlikleri ve farklılıkları tespit edebilir, böylece Türkiye'nin davranışlarının ardındaki nedenleri ve bir orta gücün davranışının sistematik bir değişim içinde nasıl şekillendiğini daha iyi anlayabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the research question of“How Türkiye's perception of the newly emerging multipolar world order, as constructed in the discourses of President Recep Tayyip Erdoğan between 2018 and 2024, influences its behavior toward Russia”? The thesis adopts a constructivist theoretical approach and employs qualitative thematic analysis and discourse analysis to examine the official speeches of Recep Tayyip Erdoğan. Thematic analysis revealed four themes: energy cooperation, Syria, the Russia-Ukraine War, and NATO. Under each theme, three discursive patterns are also revealed during analysis. These patterns are Russia as a strategic partner, Russia as a strategic risk, and Russia as a strategic balancing against the West. Findings help a better understanding of how Erdoğan's discourse constructs the identity of Türkiye as a sovereign and autonomous middle power maneuvering between the West and non-Western actors. Russia is portrayed as a strategic partner and a necessary counterweight to the Western order. Türkiye's strategic maneuvering stance grants Türkiye the ability to collaborate with Russia in energy and defense while maintaining a strategic obscurity where differences in opinions arise. The analysis also suggests that Erdoğan's discourses might not just be reactions but also constructions that affect the behavior of Türkiye. This thesis explores how Erdoğan represents Türkiye in his discourses.“Theoretically, this thesis seeks to develop a constructivist understanding of middle power behavior within the context of a systematic shift.”The study focuses on a single actor-leader; it does not bring any comparable set of data to study, and it is limited by the point of view of the actor in question. Future research could analyze the discourses of Russian leader Vladimir Putin with a comparative analysis to identify similarities and differences to better understand the reasons behind Türkiye's behavior and how the behavior of a middle power takes shape within a systematic shift.