Investigating the phototherapy potential of nanoparticles in brain–tumor barrier models in vitro
Nanopartiküllerin fototermal potansiyellerinin in vitro beyin tümör bariyer modellerinde araştırılması
  1. Tez No: 981277
  2. Yazar: ESEN KİRİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AÇELYA YILMAZER AKTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biyomühendislik, Biotechnology, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin hücreleri, Eksitotoksisite, Endotel hücreleri, Endotelyal hücreler, Fototerapi, Glioblastoma, Kan beyin bariyeri, Sitotoksik etki, Sitotoksisite testleri-immünolojik, Brain cells, Excitotoxicity, Endothelial cells, Phototherapy, Glioblastoma, Blood brain barrier, Cytotoxic effect, Cytotoxicity tests-immunologic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Kan-beyin bariyeri (KBB) ve kan-tümör bariyeri (KTB), oldukça agresif bir beyin tümörü olan glioblastoma multiforme'un (GBM) tedavisinde önemli engellerdir. Fototermal tedavi (FTT) ve fotodinamik tedavide (FDT) kullanılan ışıkla aktive olan nanopartiküller, gelişmiş özgüllükleri ve azaltılmış invazivlikleri sayesinde bu zorlukların üstesinden gelmede umut vaat etmektedir. Bununla birlikte, bu nanopartiküllerin BBB/BBTB'yi geçme davranışları ve nanomalzeme ile terapisi yapılmış BBB/BBTB'nin terapötik etkileri henüz yeterince anlaşılamamıştır. Bu tez, insan beyin endotel hücreleri ile oluşturulan in vitro kan-beyin bariyeri ve kan-tümör bariyeri modellerinde kullanılan yenilikçi floresan nanopartiküllerin fototerapötik potansiyelini incelemektedir. Bariyerin işleyişi, nanopartiküllerin taşınması ve sitotoksisitesi, düzenli ışık maruziyeti altında değerlendirilmiştir. Bulgular, floresan nanopartiküllerin; kan-beyin bariyeri ve kan tümör bariyeri üzerine fototermal ve fotodinamik etkileri hakkında fikir sahibi olmamıza yardımcı olacaktır. Bu sayede geleneksel kanser tedavilerinin yanı sıra yenilikçi nanomalzeme terapilerinin de yolunu açacaktır.
Özet (Çeviri)
The blood–brain barrier (BBB) and blood–tumor barrier (BBTB) are major obstacles in the treatment of glioblastoma multiforme (GBM), a highly aggressive brain tumor. Light-activated nanoparticles used in photothermal therapy (PTT) and photodynamic therapy (PDT) have shown promise in overcoming these barriers due to their enhanced specificity and reduced invasiveness. However, their transport mechanisms across the BBB/BBTB and their therapeutic effects under nanomaterials and light remain poorly understood. This thesis investigates the phototherapeutic potential of novel fluorescent nanoparticles using in vitro BBB and BBTB transwell models constructed with human brain endothelial cells. Barrier integrity, nanoparticle transport, and cytotoxicity were evaluated under controlled light exposure conditions. The results provide insights into the photothermal and photodynamic effects of fluorescent nanoparticles on the BBB and BBTB. This study could contribute to the development of innovative nanomaterial-based therapies to complement conventional cancer treatments.