Görevi yaptırmamak için direnme suçu
Resisting a public officer in the performance of duty
  1. Tez No: 981340
  2. Yazar: ALİSEYDİ SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Cebir, Tehdit suçu, Duress, Threat crime
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 265. maddesinde düzenlenen görevi yaptırmamak için direnme suçunun hukuki boyutlarını kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Çalışmanın temel amacı, bu suçun unsurlarını hem teorik hem de uygulama boyutlarıyla inceleyerek, kamu idaresinin sürekliliği ve güvenilirliğini sağlama açısından ceza hukukundaki yerini ve önemini ortaya koymaktır. Çalışmanın birinci bölümünde, suçla ilgili temel kavramlar ve mukayeseli hukuktaki durum ele alınmıştır. Bu bağlamda, suçun seçimlik hareketli yapısı, cebir veya tehdidin amacı ve kamu görevinin ifası üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümde, suçun koruduğu hukuki yarar ile suçun maddi ve manevi unsurları konulari üzerinde durulmuştur. Bunun yanında, kamu görevlisi ve kamu idaresi kavramları ceza hukuku ve idare hukuku perspektifinden değerlendirilmiş ve bu kavramların söz konusu suçun oluşumundaki rolü açıklanmıştır. Hukuka aykırılık unsuru da bu kapsamda ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümde ise, suçun nitelikli halleri, kusurluluk ilkeleri, özel görünüş biçimleri, soruşturma ve kovuşturma usulleri, muhakeme kuralları, zamanaşımı süreleri ve yaptırımlar gibi konulara odaklanılmıştır. Çalışma, bu kapsamlı incelemelerle birlikte, suçun ceza hukuku sistemindeki yeri ve kamu düzenini koruma açısından önemi hakkında bütüncül bir değerlendirme sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study comprehensively examines the legal aspects of the offense of resisting the enforcement of duties, regulated under Article 265 of the Turkish Penal Code No. 5237. The primary aim of the study is to analyze the elements of this offense both theoretically and practically, thereby revealing its place and significance in criminal law in ensuring the continuity and reliability of public administration. In the first section of the study, fundamental concepts related to the offense and its position in comparative law are addressed. In this context, the elective conduct structure of the offense, the purpose of coercion or threat, and their effects on the execution of public duties are examined in detail. The second section focuses on the legal interest protected by the offense and its material and immaterial elements. Additionally, the concepts of public official and public administration are evaluated from the perspectives of criminal law and administrative law, and the roles of these concepts in the formation of the offense are clarified. The element of unlawfulness is also analyzed in detail within this scope. In the final section, the study delves into topics such as the aggravated forms of the offense, principles of culpability, specific forms of appearance, investigation and prosecution procedures, procedural rules, statutes of limitations, and sanctions. Through these comprehensive analyses, the study provides a holistic evaluation of the offense's place in the criminal law system and its importance in maintaining public order.