Oyunculukta alışkanlıkların performansa etkisi
The impact of habits on performance in acting
- Tez No: 981348
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP SİREL GÜNSÜR YÜCEİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Alışkanlıklar, Bilinçli farkındalık, Oyunculuk, Oyunculuk eğitimi, Tiyatro, Tiyatro eğitimi, Zihin alışkanlıkları, Habits, Mindfulness, Acting, Acting education, Theatre, Theater education, Habits of mind
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Film ve Drama Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, alışkanlıkların oyunculuk performansı üzerindeki etkisini çeşitli teorik ve pratik yaklaşımlarla incelemektedir. Bedensel ve zihinsel alışkanlıkların oyuncuların yaratıcılığını ve performansın niteliğini nasıl etkilediği üzerine eğilmektedir. Bu bağlamda“alışkanlık”konseptinin psikolojik açıdan nasıl ele alındığı üzerinde durulmuştur. Daha sonra, oyuncunun bireysel hayatından ya da oyunculuk geçmişinden taşıdığı alışkanlıkların farkına varılması, oyuncuyu limitleyen bariyerlerin ortadan kaldırılması için uygulanabilir somatik çalışmalar araştırılmıştır. Son olarak, performans anında ortaya çıkan alışkanlıkların farkındalığını sağlamak için uygulanabilir çalışmalara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research examines the impact of habits on acting performance through various theoretical and practical approaches. It focuses on how physical and mental habits affect actors' creativity and the quality of performance. In this context, the concept of“habit”is analyzed from a psychological perspective. Then, it explores somatic practices that can be applied to recognize the habits that the actor carries from his/her personal life or acting past, and to eliminate the barriers that limit the actor. Lastly, the studies that can be applied to ensure the awareness of the habits that emerge at the moment of performance are mentioned.