Term ve geç prematüre yenidoğanlarda beslenme sırasında emme, yutma ve solunum fonksiyonlarının noninvaziv yöntemle değerlendirilmesi
- Tez No: 981447
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL OKULU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Beslenme matürasyonu, NeoSAFE, Yenidoğan, Yutma, Oral beslenme, Prematüre, Bebek beslenmesi, Bebek-prematür, Bebek-yenidoğmuş, Feeding Maturation, Neonate, NeoSAFE, Oral feeding, Prematurity, Swallowing, Infant nutrition, Infant-premature, Infant-newborn
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Doğumdan sonra etkili ve uygun oral beslenmenin sağlanması, yeterli besin alımının sürdürülmesi, ideal büyümenin gerçekleşmesi ve hastaneden güvenli taburculuk sürecinin sağlanmasında belirleyici rol oynar. Prematüre bebeklerin sağkalımının artmasıyla komorbiditeler ve hastane yatışları artmıştır. Bunun bir nedeni de emme-yutma-solunum koordinasyonundaki immatürasyondur. Bu çalışmada, term ve geç prematüre yenidoğanlarda oral beslenme matürasyonunun objektif olarak değerlendirilmesi amacıyla, emme-yutma-solunum koordinasyonunu eş zamanlı izleyen NeoSAFE ile yapılan ölçümlerin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde doğum sonrası anne yanında izlenen sağlıklı term ve geç prematüre yenidoğanlar çalışmaya dahil edildi. Term bebeklerde postnatal 1-3. Günde, taburculuktan hemen önce tek ölçüm, geç prematüre bebeklere ise taburculuk öncesi ilk ölçüm ve postnatal 15. Günde ikinci ölçüm yapıldı. Emme, yutma ve solunum döngüleri NeoSAFE cihazı ile iki dakikalık aktif beslenme döneminde akustik ve pnömatik sensörler aracılığıyla kaydedildi. Toplam yutma sayısı, minimum ve maksimum ritmik yutma sayıları, ritmik yutmalar arası ortalama süre, dinlenme aralığı sayısı, yutma sonrası inspiryum sayısı, örtüşen inspiryum sayısı, inspiryum yüzdesi ve solunum hızı analiz edildi. Demografik ve perinatal veriler iki grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 62 term ve toplam 33 geç prematüre yenidoğan dahil edildi. Term yenidoğanların gebelik haftası ve doğum ağırlıkları anlamlı olarak yüksekti (p<0.001). Sezaryen oranı geç prematürelerde daha yüksek (p=0.003), umbilikal kord klemplenme süresi termlerde daha uzundu (p=0.002). Cinsiyet, gebelik haftasına göre ağırlık, APGAR skorları, annenin hastalıkları ve kullanılan ilaçlar açısından anlamlı fark yoktu. Beslenme parametreleri karşılaştırıldığında term bebeklerde geç prematüre bebeklere göre toplam yutma sayısı, maksimum ritmik yutma ve yutma sonrası inspiryum sayısı daha yüksek; ritmik yutmalar arası ortalama süre ve dinlenme aralığı sayısı daha düşüktü (p<0.05). Geç prematüre bebeklerde postnatal 15. günde yapılan ikinci ölçümlerinde toplam yutma sayısı, maksimum ritmik yutma sayısı ve dinlenme aralığı sayısıında artış saptandı (p<0.05). Ancak yutma sonrası inspiryum sayısı ve örtüşen inspiryum sayısı term seviyelerine tam olarak ulaşamadı. Sonuç: NeoSAFE ile yapılan değerlendirme, term yenidoğanların oral beslenme matürasyonunun geç prematürelere göre belirgin şekilde daha gelişmiş olduğunu göstermektedir. Geç prematüre bebeklerde 15. günde matürasyon ilerlemekle birlikte term seviyesine tam olarak ulaşmamaktadır. NeoSAFE cihazı, oral beslenme olgunluğunun objektif değerlendirilmesinde güvenli, uygulanabilir ve klinik açıdan değerli bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Introduction and objective: Effective and coordinated oral feeding in the early neonatal period plays a critical role in ensuring adequate nutrient intake, optimal growth, and safe hospital discharge. With improving survival of preterm infants, comorbidities and hospitalization readmissions have increased, partly due to immaturity of suck-swallow-breath coordination. This study aimed to objectively evaluate oral feeeding maturation in term and late preterm neonates using NeoSAFE, a device that simultaneously monitors swallowing and respiratory patterns. Materials and Methods: Healthy term and ate preterm infants rooming-in with their mothers at Ankara University Faculty of Medicine Hospital were included. Term infants underwent a single assessment between postnatal days 1-3 prior to discharge, whereas late preterm infants were evaluated both before discharge (first measurement) and again on postnatal day 15 (second measurement). NeoSAFE, recorded 2-minute active feeding sessions, capturing swallowing and respiratory signals via acustic and pneumatic sensors. Parameters analyzed included total swallow count, minimum and maximum rhythmic swallow counts, mean interval between rhythmic swallows, number of rest periods, post-swallow inspiratory events, overlapping inspiratory events, overlapping inspiratory percentage, and respiratory rate. Demographic and perinatal characteristics were compared between groups. Results: A total of 62 term and 33 late preterm neonates were enrolled. Gestational age and birth weight were significantly higher in term infants (p<0.001). Cesarean section rate was higher in late preterm (p=0.003), and umbilical cord clamping time was longer in term infants (p=0.002). No significant differences were found between groups in terms of gender, size for gestational age status, APGAR scores, maternal comorbidities, or maternal medication use. In feeding analyses, term infants demonstrated significantly higher total swallow counts, maximum rhythmic swallow counts and post-swallow inspiratory events, along with shorter mean intervals between rhythmic swallows and fewer rest periods than late preterm infants (p<0.05). Among late preterm infants, second measurements at postnatal day 15 showed increases in total swallow count, maximum rhythmic swallow count and rest period count (p<0.05), indicating ongoing maturation. However, post-swallow and overlapping inspiratory events did not fully reach term infant levels. Conclusion: NeoSAFE assessments revealed that oral feeding maturation is substantially more advanced in term infants compared with late preterms. Although late preterm infants demonstrated maturation by postnatal day 15, their coordination did not completely reach the patterns observed in term neonates. NeoSAFE is a safe, practical and clinically valuable tool for the objective evaluation of oral feeding readiness and maturation in newborns.