Geç preterm ve term yenidoğanlarda hipokalsemi olgularının değerlendirilmesi
Evaluation of hipocalsemia cases in late preterm and therm newborn
- Tez No: 645333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ALİ AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipokalsemi, preterm, term, yenidoğan, Hypocalcemia, preterm, term, newborn
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, kliniğimizde neonatal hipokalsemi nedeniyle izlediğimiz geç preterm ve term yenidoğanlarda sıklık, etiyolojik dağılım, risk faktörleri ve tedavi yaklaşımlarının değerlendirilmesidir. Yöntem: 1 Ocak 2018 ile 1 Ocak 2020 tarihleri arasında doğup, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde izlenen total kalsiyum değerine göre hipokalsemik olan toplam 51 geç preterm ve term yenidoğanın D vitamini düzeyleri ile yatışları boyunca bakılan kalsiyum, fosfor, magnezyum, alkalen fosfataz, albumin düzeyleri veri tabanından retrospektif olarak değerlendirildi. Serum total kalsiyum seviyesinin term bebeklerde 8 mg/dL'nin, preterm bebeklerde ise 7 mg/dL'nin altında olması neonatal hipokalsemi olarak tanımlandı. İlk 3 günde saptanan hipokalsemi erken, 3 günden sonra saptanan geç hipokalsemi olarak sınıflandırıldı. Erken ve geç hipokalseminin etiyolojik nedenleri, anneye ve bebeğe ait risk faktörleri ve tedavi yaklaşımları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan yenidoğanların %37,3'ü kız, %62,7'si erkek; %76,5'i term, %23,5'i geç pretermdi. SGA, AGA, LGA oranları sırasıyla %35,3, %52,9, %11,8 olarak bulundu. Bebeklerin gebelik haftası ortalama 37,2 ± 1,18 (34-40) hafta olarak, doğum ağırlıkları ise ortalama 2950 ± 499 (1830-4500) gram olarak saptandı. Total kalsiyum değerine göre geç preterm bebeklerin hepsinde, term bebeklerin 36'sında (%92,3) erken neonatal hipokalsemi görüldü. Kliniğimizde izlenen tüm geç pretermlerde hipokalsemi sıklığı %5, termlerde %1,2 olarak saptandı. En sık görülen maternal risk faktörü gestasyonel diyabet; en sık neonatal risk faktörü prematürite, vitamin D eksikliği ve parenteral beslenme olarak saptandı. Hastalarımızın %21'inde D vitamin eksikliği, %71'inde ağır D vitamin eksikliği saptandı. Yenidoğanların %64'ü enteral, %36'sı ise parenteral yolla beslendiği görüldü. Tedavide 3 (%21) hasta iv, 8 (%57) hasta ise oral kalsiyum tedavisi aldı. Geç preterm bebeklerin 4'ünde (%44) ilk 72 saate, 5'inde (%56) 72 saatten sonra bakılan kontrol kalsiyum değerleri normale gelirken, term bebeklerin 1'inde (%20) ilk 72 saatte, 4'ünde (%80) 72 saatten sonra kalsiyum değerleri normale gelmiştir. Sonuç: Yenidoğan döneminde hipokalsemi sık görülen ve önemli bir metabolik sorundur. Bu dönemde yalnızca bebeğe ait faktörler değil, maternal ve çevresel faktörler de hipokalsemiye neden olabilir. En önemli nedenler prematürite, parenteral beslenme, maternal diyabet ve bebekte D vitamini eksikliğidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to evaluate the frequency, etiological distribution, risk factors and treatment approaches in late preterm and term newborns who are followed up in our clinic for neotanal hypoclassemia. Method: The vitamin D levels of 51 late preterm and term newborns born between January 1, 2018 and January 1, 2020 and followed up in Ondokuz Mayıs University Neonatal Intensive Care Unit and their calcium, phosphorus, magnesium, alkaline phosphatase, and albumin levels were retrospectively analyzed from the database. Serum total calcium level below 8 mg / dL in term babies and 7 mg / dL in preterm babies was defined as neonatal hypocalcemia. Hypocalcemia detected in the first 3 days was classified as early and after 3 days as late hypocalcemia. Etiological causes of early and late hypocalcemia, maternal and infant risk factors, etiological reasons and treatment approaches were evaluated. Results: 37.3% of the newborns included in the study were girls and 62.7% were boys; 76.5% were term and 23.5% were late preterm. SGA, AGA, LGA ratios were 35.3%, 52.9%, and 11.8%, respectively. The mean gestational week of the babies was found as 37.2 ± 1.18 (34-40) weeks, and their birth weight was found as 2950 ± 499 (1830-4500) grams. According to total calcium levels early neonatal hypocalcemia was observed in all preterm babies and 36 (92.3%) of term babies. However, according to adjusted calcium level calculation rate of hiypocalcemia detected as 5% in late preterms and 1,2% in term newborns. The most common maternal risk factor was gestational diabetes, the most common neonatal risk factors were prematurity, vitamin D deficiency and parenteral nutrition. Vitamin D deficiency was found in 21% of our patients, and severe vitamin D deficiency was found in 71%. It was observed that 64% of the newborns were fed enterally and 36% parenterally. Tree (21%) patients received iv and 8 (57,6%) oral calcium treatments. Control calcium values reached to normal levels 4 (44%) preterm within the first 72 hours, while control in 1 (%20) of term babies with in first 72 hours, and 4 (80%) of terms above 72 hours. Conclusion: Hypocalcemia is a common and important metabolic problem in the neonatal period. In this period, not only factors belonging to the baby, but also maternal and environmental factors may cause hypocalcemia. The most important reasons are prematurity, parenteral nutrition, maternal gestational diabetes and vitamin D deficiency in the baby.