Dijital müzik üretiminin evrimi ve teknolojik gelişmelerin müzik üzerindeki etkileri
The evolution of digital music production and the effects of technological developments on music
- Tez No: 981450
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY AKDAĞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Dijital müzik, teknoloji, müzik üretimi, MIDI, DAW, yapay zekâ, müzik endüstrisi, Digital music, technology, music production, MIDI, DAW, artificial intelligence, music
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Müzik, insanlık tarihi boyunca hem kültürel hem de duygusal ifade biçimlerinin en önemli araçlarından biri olmuştur. Ancak müziğin üretim, kayıt ve yayılma biçimleri, özellikle 20. yüzyıldan itibaren teknolojik ilerlemelerle köklü bir değişim yaşamıştır. Analog kayıt tekniklerinden dijital ses işleme sistemlerine geçiş, müzik üretiminde erişilebilirlik, esneklik ve yaratıcılık açısından yeni imkânlar sunmuştur. 1980'lerde MIDI teknolojisinin ortaya çıkışı, elektronik enstrümanlar ile bilgisayarlar arasında veri iletişimini kolaylaştırarak yapım süreçlerini dönüştürmüştür. Dijital ses iş istasyonlarının (DAW) yaygınlaşması ise müzik üretimini profesyonel stüdyolardan çıkarıp bireysel sanatçılara taşımış, üretim maliyetlerini düşürmüş ve yaratıcılığı demokratikleştirmiştir. İnternetin küresel ölçekte yaygınlaşması, MP3 gibi dosya formatlarının geliştirilmesi ve çevrim içi yayın platformlarının yükselişi, müzik tüketim alışkanlıklarını değiştirmiştir. Fiziksel kopyaların yerini dijital dosyalar almış, sosyal medya ve video paylaşım siteleri bağımsız müzisyenlere geniş dinleyici kitlelerine ulaşma olanağı tanımıştır. Dijitalleşme, müziğin türler arası geçişkenliğini artırarak yeni türlerin ve hibrit tarzların ortaya çıkmasına da zemin hazırlamıştır. Ayrıca, yapay zekâ destekli müzik üretimi ve algoritmik kompozisyon araçları, gelecekte müziğin üretim anlayışında daha derin dönüşümlere işaret etmektedir. Bu bağlamda dijital müzik üretiminin evrimi, yalnızca teknik bir yenilik süreci değil; aynı zamanda kültürel, ekonomik ve sanatsal boyutları olan çok yönlü bir dönüşümdür. Bu çalışma, söz konusu teknolojik ilerlemelerin tarihsel gelişimini, müzikal yaratıcılık üzerindeki etkilerini ve müziğin algılanma biçimindeki değişimleri inceleyerek, teknoloji ile sanat arasındaki karşılıklı etkileşimin müziğin geleceğini nasıl şekillendireceğine dair kapsamlı bir perspektif sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Music has been one of the most significant cultural and emotional forms of expression throughout human history. However, the ways in which music is produced, recorded, and disseminated have undergone a profound transformation, particularly since the 20th century, driven by technological advancements. The shift from analog recording techniques to digital audio processing systems has introduced new possibilities in terms of accessibility, flexibility, and creativity in music production. The emergence of MIDI (Musical Instrument Digital Interface) technology in the 1980s enabled seamless communication between electronic instruments and computers, reshaping production processes. The widespread adoption of Digital Audio Workstations (DAWs) further removed music production from the exclusive domain of professional studios, lowering costs and democratizing creativity. The global spread of the internet, the development of compressed file formats such as MP3, and the rise of online streaming platforms have transformed music consumption habits. Physical copies have been largely replaced by digital files, while social media and video-sharing platforms have allowed independent musicians to reach vast global audiences. Digitalization has also increased genre hybridity, paving the way for new and experimental musical styles. Moreover, AI-assisted music production and algorithmic composition tools signal even deeper transformations in future music-making practices. In this context, the evolution of digital music production represents not only a process of technical innovation but also a multidimensional transformation with cultural, economic, and artistic implications. This study aims to examine the historical development of these technological advancements, their impact on musical creativity, and the changes in the perception of music, providing a comprehensive perspective on how the interaction between technology and art may shape the future of music.