Türkiye'de idari yargının tarihsel gelişimi ve mevcut durumu: Bir analiz
The historical development and current state of administrative justice in Türkiye: An analysis
- Tez No: 981455
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRBÜZ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Hukuk, Political Science, Public Administration, Law
- Anahtar Kelimeler: İdari Yargı, İdare Hukuku, İdari Yargılama Usulü, Kamu hukuku, Türk hukuku, İdari davalar, Administrative Judiciary, Administrative Law, Administrative Procedure Law, Public law, Turkish law, Administrative cases
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Tezin Başlığı : TÜRKIYE'DE İDARİ YARGININ TARİHİ GELİŞİMİ VE MEVCUT DURUMU: BİR ANALİZ Tezin Yazarı : Muhammed Mahir ÖZDEMİR Danışman : Prof. Dr. Gürbüz ÖZDEMİR Anabilim Dalı : Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tezin Türü : Yüksek Lisans Kabul Tarihi : İdari yargı, devlet ile birey arasındaki uyuşmazlıkları çözen, idarenin hukuki denetimini sağlayan hukuk sistemidir. Bu tez, Osmanlı Devleti'nden günümüze kadar idari yargı sisteminin geçirdiği tarihsel gelişimi, gelişimin evrelerini ve bugünkü mevcut yapısını ele almaktadır. Özellikle Osmanlı'dan Cumhuriyet'e kadar ve şu an ki mevcut duruma kadar yasal ve kurumsal değişimler ele alınmaktadır. Bu bağlamda karşılaşılan sorunların çözümüne dair bir çerçeve sunulmaktadır. Özellikle hukukun üstünlüğü ile yargı bağımsızlığı prensipleri çerçevesinde idari yargının güçlendirilmesine yönelik öneriler getirilmektedir. Tezin ikinci bölümünde, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki idari yargı uygulamaları ve bu dönemin temel özellikleri üzerinde durulmaktadır. Tanzimat Dönemi ile başlayarak Cumhuriyet'in ilanı ve mevcut duruma kadar idari yargı alanında önemli reformlar gerçekleştirilmiş ve Türkiye'nin modern idari yargı sistemi oluşturulmuş bulunmaktadır. Üçüncü bölümde, Cumhuriyet dönemindeki bu reformların sonuçları ve idari yargı sisteminin anayasal dayanakları incelenmektedir. Özellikle 1961 ve 1982 Anayasaları ile idari yargının konumunun güçlendirildiği ve Danıştay'ın yetki ve görevlerinin genişletildiği vurgulanmaktadır. Dördüncü bölümde, uygulamadaki sorunlar öğretisel tartışmalar ve reform önerileri ele almaktadır. Özellikle idari davaların uzun sürmesi, yargı bağımsızlığı ve etkin denetim gibi sorunlar üzerine ve gereken reformlara değinilmektedir. Son olarak sonuç bölümde, Türkiye'deki idari yargının geleceğine dair öngörüler ve öneriler sunulmaktadır. İdari yargının daha belirleyici, sürekliliği ve adil bir kuvvetle işlemesi için yapılması gereken reformlar ve bunlara ilişkin hukuki altyapı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THESIS TITLE : THE HISTORICAL DEVELOPMENT AND CURRENT STATE OF ADMINISTRATIVE JUSTICE IN TÜRKİYE: AN ANALYSIS AUTHOR : Muhammed Mahir ÖZDEMİR SUPERVISOR : Prof. Dr. Gürbüz ÖZDEMİR DEPARTMENT : Political Science and Public Administration THESIS TYPE : Master's Thesis DATE : Administrative judiciary is a legal system that resolves disputes between the state and individuals and ensures the legal review of the administration. This thesis examines the historical development of the administrative justice system from the Ottoman Empire to the present day, its developmental phases, and its current structure. In particular, it addresses the legal and institutional transformations from the Ottoman era to the Republic and up to the current state. In this context, a framework for solving the encountered problems is presented. Recommendations are proposed, particularly within the framework of the principles of the rule of law and judicial independence, to strengthen the administrative judiciary.The second chapter of the thesis focuses on the administrative justice practices in the Ottoman Empire and the fundamental characteristics of this period. Significant reforms in the field of administrative justice, starting with the Tanzimat (Reform) Era and continuing through the proclamation of the Republic to the present day, have been implemented, establishing Turkey's modern administrative justice system.The third chapter examines the outcomes of these reforms during the Republican period and the constitutional foundations of the administrative justice system. It particularly emphasizes how the position of administrative justice was strengthened, and the authority and duties of the Council of State (Danıştay) were expanded by the 1961 and 1982 Constitutions.The fourth chapter addresses practical problems, doctrinal discussions, and reform proposals. It specifically discusses issues such as the prolonged duration of administrative lawsuits, judicial independence, and effective review, and touches upon the necessary reforms.Finally, the conclusion section presents predictions and recommendations for the future of administrative justice in Turkey. The reforms required for the administrative judiciary to function as a more decisive, continuous, and fair force, along with the related legal infrastructure, are evaluated.