Onkoplastik meme cerrahisi konvansiyonel meme cerrahisine kıyasla daha üstün estetik ve fonksiyonel sonuçlar sunar mı?
Does oncoplastic breast surgery provide superior aesthetic and functional outcomes compared to conventional breast-conserving surgery?
  1. Tez No: 981467
  2. Yazar: EBUZER CAN HEKİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY ŞİMŞEK, PROF. DR. NUH ZAFER CANTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Onkoloji, Psikiyatri, General Surgery, Oncology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: BIRADS, Benlik imajı, Cerrahi-operatif, Cinsel işlev bozuklukları-psikolojik, Cinsellik, Estetik, Meme kanseri, BIRADS, Self image, Surgery-operative, Sexual dysfunctions-psychological, Sexuality, Aesthetics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, onkoplastic meme cerrahisinin (OMC) teknik gelişimlerini, kozmetik ve fonksiyonel sonuçları ile hasta-kendini bildirme (PROMs) yaklaşımlarını sistematik olarak özetlemeyi ve Türkiye bağlamında uygulanabilirlik, eğitim gereksinimleri ve klinik çıktıları üzerinde durmayı amaçlar. Ayrıca meme kanseri hastalarında cinsel disfonsiyonun PROM'lar aracılığıyla değerlendirildiğini ve ASEX (Arizona Sexual Experience Scale) gibi ölçeklerle ölçümünün, tedavi sonrası yaşam kalitesini anlamada kilit bir rol oynadığını vurgular. Yöntemler: Sistematik literatür taraması ve derleme yaklaşımı kullanıldı. Uluslararası ve Türkiye odaklı çalışmalar karşılaştırılarak OMC'nin sınıflandırması (volume displacement, volume replacement, quadrant-atlas tabanlı yaklaşımlar) ile cerrahi güvenlik ve kozmetik sonuçları değerlendirildi. BREAST-Q ve ASEX gibi PROM araçlarının kullanımıyla yaşam kalitesi ve cinsel yaşam etkileri incelendi; Türkiye'de çok merkezli çalışmalar ve ülke düzeyinde eğitim/uygulama durumları derlendi. Veriler 2000'lerden günümüze uzanan ana yayınlardan derlendi ve tekrarlardan arındırılmış özet halinde sunuldu. Bulgular: Uygun hasta seçimiyle OMC'nin kozmetik sonuçları iyileştirme potansiyeli sürmektedir; PROM temelli sonuçlar estetik memnuniyet, psikososyal iyilik hali ve genel yaşam kalitesinde anlamlı iyileşmeleri gösterebilmiştir. ASEX gibi cinsel disfonsiyon ölçeklerinin kullanımı, tedavi sonrası danışmanlık ve yönetim stratejilerini güçlendirmiştir. Türkiye'de eğitim altyapısı ve klinik protokollerinde gelişim ihtiyacı bulunmasına rağmen uluslararası standartlarla paralel ilerlemeler kaydedilmiştir. Çok merkezli çalışmalar, hasta memnuniyeti ve kozmetik çıktılar hakkında değerli veri sunmuştur. Ayrıca PROM'lar aracılığıyla tespit edilen cinsel disfonsiyonunun yönetimi ve hasta danışmanlığının önemi vurgulanmıştır. Sonuçlar: OMC, kozmetik ve fonksiyonel sonuçları entegre eden hasta odaklı bir yaklaşımdır. PROM'lar, özellikle ASEX, hasta bilgilendirmesi, danışmanlık ve yaşam kalitesi ölçümünde kritik araçlar olarak öne çıkar. Türkiye'de eğitim, multidisipliner protokoller ve hasta iletişiminin güçlendirilmesi, OPC'nin yaygınlaşmasını destekleyecektir. Gelecekte çok merkezli çalışmaların artması, uzun vadeli onkolojik güvenlik verilerinin güçlendirilmesi ve PROM standardizasyonu öncelikli yönelimlerdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to systematically summarize the technical developments in oncoplastic breast surgery (OPC), its cosmetic and functional outcomes, and patient-reported outcome measures (PROMs), with a focus on applicability in Turkey, educational needs, and clinical implications. It also emphasizes the role of PROM-based assessment of sexual dysfunction using scales like the Arizona Sexual Experience Scale (ASEX) and its implications for patient counseling and care. Methods: A systematic literature review and narrative synthesis were conducted. International and Turkey-focused studies were compared to classify OPC techniques (volume displacement, volume replacement, quadrant-atlas based approaches) and to evaluate surgical safety and cosmetic outcomes. The use of PROM tools such as BREAST-Q and ASEX and their impact on quality of life and sexual health were assessed, with attention to multi-center studies and national education/practice status. Data were drawn from key publications spanning from the early 2000s to the present and were presented in a de-duplicated, up-to-date summary. Results: OPC demonstrated potential to improve cosmetic outcomes while maintaining oncologic safety through appropriate patient selection. PROM-based results supported improvements in aesthetic satisfaction, psychosocial well-being, and overall quality of life. ASEX-informed sexual health considerations emphasized the importance of addressing sexual dysfunction and counseling in breast cancer care. In Turkey, while there are gaps in training infrastructure, clinical protocols, and patient counseling, progress mirrors international standards. Multi-center studies provided valuable data on patient satisfaction and cosmetic outcomes. Conclusions: OPC represents an integrated approach that addresses cosmetic and functional outcomes alongside oncologic safety. PROMs, including BREAST-Q and ASEX, are critical tools for measuring patient-centered success. Strengthening education, multidisciplinary clinical protocols, and patient counseling in Turkey will facilitate broader adoption of OPC. Future directions include increasing multi-center studies, long-term oncologic safety data, and standardization of PROMs. Addressing sexual dysfunction in PROM-based assessments will further improve holistic patient care.