Corpus analysis of p-frames in engineering EAP: The case of geology and mining engineering
Akademik amaçlı mühendislik İngilizce'sinde ifade çerçevelerinin derlem analizi: Jeoloji ve maden mühendisliği örneği
  1. Tez No: 981530
  2. Yazar: AYŞENUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Batı Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik amaçlı İngilizce, Corpus destekli aktivite, Derlem dil bilim, English for academic purposes, Corpus-based activities, Corpus linguistics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
Özet
Akademik Amaçlı İngilizce yazımında, disipline özgü söylemi şekillendirmeye katkı sağlayan yinelenen çok sözcüklü kalıplara sıklıkla başvurulmaktadır. Bu kalıplar arasında ifade çerçevelerini akademik metinlerin deyimsel yapısında önemli bir rol oynadığı gösterilmiştir. Bu çalışma, mühendislik akademik söylemine nasıl katkı sağladıklarını incelemek amacıyla Jeoloji ve Madencilik Mühendisliği araştırma makalelerinde kullanılan ifade çerçevelerini ve bunların dağılımını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma için her biri 133 araştırma makalesinden oluşan iki disipline özgü derlem oluşturulmuştur. İfade çerçevelerini kfNgram aracı kullanılarak çıkarılmış ve her derlemdeki en sık geçen 100 ifade çerçevesi analiz edilmiştir. Disiplinler arasında ortak ve alana özgü ifade çerçevelerini belirlemek için sıklık ve log-likelihood analizleri yapılmış; ifade çerçevelerinin sözcüksel görünümleri ve retorik işlevlerini incelemek amacıyla ek olarak bağlam ve eşdizim analizleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, iki derlemin birkaç yüksek frekanslı ifade çerçeveleri paylaştığını ve bunun da disiplinler arası genel akademik yapılara işaret ettiğini ortaya koymuştur. Ancak bu kalıpları dolduran sözcüklerin çoğunlukla farklı olduğu ve her alanın kendine özgü kavramsal odağını ve terminolojisini yansıttığı görülmüştür. Ayrıca bazı ifade çerçevelerinin sonuç bildirme ve neden-sonuç ilişkilerini ifade etme gibi temel retorik işlevlerle yakından ilişkili olduğu bulunmuştur. Bu bulgular, Akademik Amaçlı İngilizce bağlamlarında disipline özgü deyimsel kalıplara ilişkin farkındalık geliştirmede veri güdümlü öğrenme yaklaşımlarının potansiyelini vurgulamaktadır. Sketch Engine ve kfNgram gibi derlem araçlarının, öğrencilerin daha doğru ve disipline uygun akademik yazma becerileri geliştirmelerini desteklemek için nasıl kullanılabileceğini göstermek amacıyla DDL temelli sınıf etkinliği önerileri de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Academic writing in English for Academic Purposes (EAP) often relies on recurrent multi-word patterns, which contribute to shaping discipline-specific discourse. Among these patterns, P-frames have been shown to play a crucial role in the phraseological structure of academic texts. This study aims to investigate the use and distribution of P-frames in Geology and Mining Engineering research articles to explore how they contribute to engineering academic discourse. Two discipline-specific corpora, each consisting of 133 research articles, were compiled for this study. KfNgram was used to obtain the top 500 P-frames. Among them, the top 100 P-frames were analysed. Frequency and log-likelihood analyses were conducted to identify shared and discipline-specific P-frames, while concordance and collocation analyses were used to examine their lexical realisations and rhetorical functions. The results demonstrated that both corpora have shared high-frequency P-frames, which refers to the existence of general academic language across disciplines. However, when it comes to the types of filling these frames, they were generally different, demonstrating the unique terminology of each discipline. In addition, it has been found that some P-frames are closely related to general academic language such as reporting results and expressing cause–effect relations. Furthermore, the findings highlight the potential use of corpus-based data-driven learning (DDL) to raise students' awareness about discipline-specific phraseological patterns in EAP engineering contexts. Suggested DDL-based classroom activities are provided to demonstrate how corpus tools such as Sketch Engine and kfNgram can be used to support students in developing more accurate and discipline-appropriate academic writing skills.