Kamu çalışanlarının kurumsal dayanıklılık ve iç denetim algısı ile kurumsal dayanıklılık ve iç denetim ilişkisi: İstanbul ili büyükçekmece ilçesinden bir araştırma
Perception of institutional durability and internal audit of public employees and relationship between institutional durability and internal audit: A study from Büyükçekmece district of Istanbul province
- Tez No: 981584
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AVNİ AYKUTALP AKDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Denetim Algısı, Kamu Çalışanları, Kurumsal Dayanıklılık, Internal Audit Perception, Public Employees, Institutional Durability Perception
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı kamu kurumlarında çalışan personelin iç denetim algısı ile kurumsal dayanıklılık algısı arasında ilişki olup olmadığını ve iç denetim algısının, kurumsal dayanıklılık algısını nasıl etkilediğini incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın ana kütlesini Türkiyedeki kamu personelleri, örneklemini ise, araştırmaya basit tesadüfi yöntemle gönüllü katılım sağlayan 220 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada anket tekniği ile veri toplanmıştır. Araştırmaya katılanlara yanıtlanmak üzere, iç denetim ve kurumsal dayanıklılık algısı ölçekleri verilmiştir. Araştırmada elde edilen verilere tanımlayıcı istatistikler, Pearson Korelasyon, Tek Yönlü ANOVA, Bağımsız Gruplar T-Testi ile Çoklu Regresyon analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre; Cinsiyet grupları arasında Bilgi Düzeyi değişkeninde, Eğitim Düzeyi guruplarında, Kurumsal Dayanıklık ölçeğinde, Kurumdaki Personel Sayısı guruplarında ise Etkinlik ve Performans değişkeninde fark anlamlıdır. Tüm değişkenlerde yaş, ve iş tecrübesi arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. İç Denetim algısı boyutu ve alt boyutları ile Kurumsal Dayanıklılık algısı boyutu arasında değişen düzeylerde ilişkiler mevcuttur. Kurumsal Dayanıklılık algısı üzerinde, Bilgi Düzeyi, Etkinlik ve Performans alt boyutlarının etkisi anlamlı bulunmamış ve Denetim ve Finansman ile Kurum Kültürü alt boyutları ise pozitif bir yönde anlamlı etkide bulunmuştur. Kurumsal Dayanıklılık üzerindeki değişimin % 39,1'lik kısmının İç Denetimden kaynaklandığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine whether there is a relationship between the perception of internal audit and the perception of institutional resilience of the personnel working in public institutions and how the perception of internal audit affects the perception of institutional resilience. Quantitative research method was used in the research. The main mass of the research consists of public personnel in Türkiye and the sample consists of 220 people who voluntarily participated in the research by simple random method. Data was collected by survey technique in the research. Internal audit and institutional resilience perception scales were given to the participants to be answered. Descriptive statistics, Pearson Correlation, One-Way ANOVA, Independent Groups T-Test and Multiple Regression analyses were performed on the data obtained in the research. According to the analysis results; there is a significant difference between the gender groups in the knowledge level variable, education level groups, institutional durability scale, and the Number of Personnel in the institution groups in the efficiency and performance variable. No significant difference was found among all variables in terms of age and work experience. There are varying levels of relationships between the internal audit perception dimension and its sub-dimensions and the perception of organizational resilience dimension. The effect of the Level of Knowledge, Efficiency and Performance dimension on the Organizational Durability was not found to be significant and the Audit and Finance, Institutional Culture Dimension had a positive and significant effect. It can be said that 39.1% of the change in Organizational Durability is due to Internal Audit.