Dijital Müze Atmosferinin Deneyim Değerine Etkisinde Akış Deneyiminin Aracılık Rolü: İstanbul Dijital Deneyim Müzesi
The Mediating Role of Flow Experience in the Effect of Digital Museum Atmosphere on Experience Value: İstanbul Digital Experience Museum
  1. Tez No: 981607
  2. Yazar: GİZEM PALA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA MEYDAN UYGUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Müzecilik, Tourism, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze Atmosfer Faktörleri, Dijital Müze Deneyimi, Müze Deneyimi, Akış Deneyimi, Museum Atmosphere Factors, Digital Museum Experience, Museum Experience, Flow Experience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Müzeler, yalnızca eserleri sergileyen durgun yapılar olmaktan çıkıp, toplumun her kesimine ulaşmayı hedefleyen eğitim, sanat ve kültürel faaliyetleri destekleyen etkileşimli birer merkez haline dönüşmeye başlamıştır. Müzelerde meydana gelen dijitalleşme ve teknolojinin entegrasyonu sayesinde çağdaş ve yeni nesil müzecilik anlayışı gelişerek devam etmektedir. Bu yaklaşım doğrultusunda çalışmanın amacı, dijital müze atmosferinin deneyim değerine etkisinde akış deneyiminin aracı rolünü incelemek ve dijital müzeler özelinde müze atmosfer faktörlerini belirlemektir. Çalışmanın ana amaçlarından bir diğeri ise, dijital müze atmosfer unsurlarını belirleyen ve deneyimi ölçen bir ölçek geliştirebilmektir. Çalışma alanı olarak 2024 yılında faaliyetlerine başlayan İstanbul Dijital Deneyim Müzesi belirlenmiştir. Şubat ve Mayıs 2025 tarihleri arasında İstanbul Dijital Deneyim Müzesi'ni ziyaret eden 417 müze ziyaretçisi ile yüz yüze anket yapılmış ve verilen yanıtlar analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin analiz sürecinde; öncelikle frekans ve tanımlayıcı istatistik analizler yapılmış; açıklayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi (YEM) altında doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre müze ziyaretçilerinin akış deneyimi üzerinde dijital müze atmosferinin etkisinin olduğu, akışın deneyim değerini etkilediği ve müzedeki tüm bu yaşanan olumlu veya olumsuz deneyim sürecinin müzeyi tekrar ziyaret ve tavsiye etme kararlarını aynı doğrultuda etkilediği yönünde sonuçlara ulaşılmıştır. Çalışmada ortaya konulan dijital müze atmosfer faktörlerine yönelik geliştirilen ölçek ve hipotezler sayesinde hem literatüre katkı sağlanmış olup, hem de gelecekteki akademik çalışmalar için tüm araştırmacılara ve müze yöneticileri ile müze personellerine yönelik çeşitli öneriler de bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Museums are evolving from being static structures that merely display artifacts into interactive centers that support educational, artistic, and cultural activities aimed at reaching all segments of society. The integration of technology and digitalization is giving rise to a new generation of museology. The aim of this study is to examine the mediating role of flow experience in the impact of the digital museum atmosphere on experiential value and to develop a scale that determines the factors of the digital museum atmosphere. The Istanbul Digital Experience Museum, which opened in 2024, was selected as the field of study. Face-to-face surveys were conducted with 417 visitors between February and May 2025, and the data were analyzed using frequency, descriptive statistics, confirmatory factor analysis, and Structural Equation Modeling (SEM). According to the research findings, the digital museum atmosphere affects visitors' flow experience. The flow experience affects the experiential value. These experiences at the museum influence the decisions to revisit and recommend in the same direction. The scale and hypotheses developed for the digital museum atmosphere factors presented in the study contribute to the literature and provide various recommendations for future academic studies, museum managers, and museum staff.