CGI reklamlarının marka hafızası üzerine etkileri: İstanbul ili kapsamında bir araştırma
The effects of CGI advertising on brand memory: A study in Istanbul
  1. Tez No: 981677
  2. Yazar: DUYGU KIVAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜN ARDA KUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Nöropazarlama, CGI reklamları, marka hafızası, Neuromarketing, CGI advertising, brand memory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Computer-Generated Imagery (CGI) teknolojisinin reklam içeriklerinde kullanımının tüketici marka hafızası üzerindeki etkilerini nöropazarlama perspektifiyle incelemeyi amaçlamaktadır. Dijitalleşmenin hız kazandığı günümüzde CGI reklamları, markaların dikkat çekici ve yüksek estetik düzeyde içerikler üretmelerine olanak tanımakta; bu da tüketici ile duygusal ve bilişsel bağ kurma potansiyelini artırmaktadır. Araştırma, CGI reklamlarının izleyicide bıraktığı dikkat ve duygusal uyarılma düzeylerinin, marka hatırlama performansıyla ilişkisini belirlemek üzere tasarlanmıştır. Çalışmada deneysel yöntem ve çalışmayı destekleyici anket tekniği birlikte kullanılmıştır. İstanbul ilinde ikamet eden, dijital platformlara aşinalığı yüksek 18–44 yaş aralığındaki bireylerden oluşan 35 katılımcıdan veri toplanmıştır. Katılımcılar, Z kuşağı (18–25) ve Y kuşağı (25–44) olarak iki gruba ayrılmış ve nöropazarlama ölçümleri kapsamında Eye Tracking (göz izleme), Galvanic Skin Response (GSR), Facial Expression Analysis (yüz ifadeleri analizi) ve Photoplethysmography (PPG) tekniklerinden faydalanılmıştır. Ek olarak, Google Forms aracılığıyla katılımcıların marka hafızasına ilişkin algı ve deneyimlerini ölçen destekleyici anket uygulanmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, CGI reklamlarına yönelik dikkat ve duygusal uyarım düzeylerinin marka hatırlama ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki göstermediği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, bazı duygusal ifadeler (özellikle üzüntü ve şaşkınlık) marka hatırlama eğilimiyle pozitif yönde ilişki göstermiş ancak bu ilişkiler istatistiksel olarak anlamlı düzeye ulaşmamıştır. Yaş grupları arasında da genel anlamda anlamlı bir farklılık bulunmazken, yalnızca“üzüntü”ve“karışıklık”ifadelerinde gruplar arasında farklılaşma gözlenmiştir. Bu durum, CGI içeriklerinin algılanma biçiminin yaş gruplarına göre duygusal düzeyde değişkenlik gösterebileceğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, bu araştırma CGI reklamlarının dikkat çekici ve etkileyici yapısına rağmen, marka hafızası üzerinde etkisinin istatistiksel verilere dayalı olarak anlamlı bir ilişki ortaya koymadığını göstermektedir. Bu bağlamda araştırma, nöropazarlama disiplininde CGI reklamlarının marka hafızası üzerine etkilerini deneysel verilerle analiz eden nadir çalışmalardan biri olarak literatüre katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study explores the influence of Computer-Generated Imagery (CGI) technology in advertising content on consumer brand memory from a neuromarketing perspective. As digitalization accelerates, CGI-based advertising enables brands to produce visually engaging and aesthetically refined content, enhancing their ability to establish emotional and cognitive connections with audiences. This research was designed to examine how levels of attention and emotional arousal triggered by CGI advertisements relate to brand recall performance. An experimental design was employed together with a supplementary survey. Data were collected from 35 participants aged 18 to 44 who reside in Istanbul and are highly familiar with digital platforms. Participants were placed into two age-based groups: Generation Z (18 to 25) and Generation Y (25 to 44). Neuromarketing techniques such as Eye Tracking, Galvanic Skin Response (GSR), Facial Expression Analysis, and Photoplethysmography (PPG) were used. In addition, a questionnaire distributed via Google Forms measured participants' perceptions and experiences related to brand memory. The findings revealed that attention and emotional arousal levels associated with CGI advertisements did not show a statistically significant relationship with brand recall. However, certain emotional expressions, particularly sadness and surprise, showed a slight positive association with recall, although these relationships were not statistically significant. No major differences were found between the age groups overall, except for variations in the emotions of sadness and confusion. This suggests that emotional responses to CGI content may vary across different age ranges. In conclusion, despite their visually striking and engaging nature, CGI advertisements did not demonstrate a statistically significant effect on brand memory. This study contributes to the neuromarketing field as one of the few experimental investigations that examine the impact of CGI advertising on brand memory through biometric data.