Hemşirelere verilen triyaj eğitiminin bilgi düzeyi ve triyaj karar verme becerilerine etkisi
The effect of triage training given to nurses on knowledge level and triage decision-making skills
- Tez No: 981727
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK GÜRÇAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bilgi düzeyi, karar verme becerisi, hemşire, triyaj, triyaj eğitimi, Cerrahi hemşirelik, Decision-making skills, nurse, triage, triage training, knowledge level
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelere verilen triyaj eğitiminin triyaj bilgi düzeyine ve karar verme becerisine etkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Ön test son test yarı deneysel araştırma modeli ile yürütülen bu çalışmanın evrenini Arsuz Devlet Hastanesi'nde çalışan 139 hemşire, örneklemini ise Ocak - Mart 2025 tarihlerinde araştırma kriterlerine uyan 130 hemşire oluşturdu. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Hemşirelikte Triyaj Uygulamalarına Yönelik Bilgi Düzeyi Değerlendirme Formu ve Triyaj Karar Verme Envanteri kullanılarak toplandı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 30.12 ± 6.06 olup, %75.4'ü kadın ve %93.8'i lisans mezunudur. Araştırmada hemşirelerin Hemşirelikte Triyaj Uygulamalarına Yönelik Bilgi Düzeyi Değerlendirme Formu ve Triyaj Karar Verme Envanteri son test ve izlem testi puan ortalamalarının, ön test puan ortalamasına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı saptandı (p<0.05). Sonuç: Sonuç olarak hemşirelere verilen triyaj eğitiminin, hemşirelerin triyaj bilgi düzeyi ve karar verme becerilerini artırdığı tespit edildi. Triyaj bilgi düzeyi yüksek olan hemşirelerin triyaj karar verme becerilerinin yüksek olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the effect of the triage training provided to nurses on their triage knowledge level and decision-making ability. Material and Method: This study, conducted using a pre-test–post-test quasi-experimental design, included a population of 139 nurses working at Arsuz State Hospital, and a sample of 130 nurses who met the research criteria between January – March 2025. Data were collected using the Descriptive Information Form, the Knowledge Level Assessment Form for Triage Practices in Nursing, and the Triage Decision-Making Inventory. Results: The mean age of the nurses was 30.12 ± 6.06, of whom 75.4% were female and 93.8% held a bachelor's degree. The post-test and follow-up test mean scores of the Knowledge Level Assessment Form for Triage Practices in Nursing and the Triage Decision-Making Inventory were significantly higher than the pre-test scores (p<0.05). Conclusion: In conclusion, the triage training provided to nurses was found to improve their triage knowledge level and decision-making skills. Furthermore, it was determined that nurses with higher levels of triage knowledge exhibited stronger triage decision-making abilities.