İşletmelerin çeşitlilik ve kapsayıcılık politikalarının incelenmesine yönelik bir çalışma
A study on diversity and inclusion policies of business organizations
- Tez No: 981836
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KARAKİRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çeşitlilik, Çeşitlilik Yönetimi, Kapsayıcılık, Eşitlik, Diversity, Diversity Management, Inclusion, Equity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (ÇEK) günümüzde şirketlerin sosyal sorumluluk anlayışının ötesinde, sürdürülebilirlik stratejilerinin temel bileşenleri haline gelmiştir. Farklı kimlik, deneyim ve yetkinliklere sahip bireylerin eşit fırsatlarla yer aldığı kapsayıcı yapılar hem kurumsal verimliliği artırmakta hem de toplumsal adaletin güçlenmesine katkı sağlamaktadır. Bu tez çalışması, Fortune 500 Türkiye 2023 listesinde yer alan önde gelen şirketlerin Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (ÇEK) politikaları ve uygulamalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Şirketlerin Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (ÇEK) politika ve uygulamalarına yer veren kurumsal raporları ve kurumsal internet siteleri döküman incelemesi yöntemiyle analiz edilmiş; elde edilen bulgular sekiz tematik başlık altında sınıflandırılmıştır: fırsat eşitliği, ayrımcılığa karşı sıfır tolerans, şiddete ve tacize karşı sıfır tolerans, kadınların güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği, çeşitlilik eşitlik ve kapsayıcılık farkındalığı-kültürü ve uygulamaları, engelliler ve diğer dezavantajlı grupların desteklenmesi, insan haklarına saygı ve etik ilkelere uyum, iş dışı yaşam alanı ve aile desteği. Elde edilen bulgular, şirketlerin ÇEK ilkelerini genel olarak benimsediğini, ancak uygulama ve sürdürülebilirlik açısından eksiklikler bulunduğunu göstermektedir. Kadınların güçlendirilmesi alanında ilerleme sağlanırken, engellilik ve kapsayıcılık stratejilerinde yetersizlikler göze çarpmaktadır. Bu sonuçlar, ÇEK politikalarının yalnızca söylemde kalmayıp, yapısal ve kalıcı uygulamalara dönüştürülmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, Türkiye'de büyük ölçekli kurumsal şirketlerin ÇEK'i kurum kültürlerine entegre etme yolunda adımlar attıkları, ancak bu politikaların etkin uygulanması için daha kapsamlı stratejilere ihtiyaç duydukları ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Diversity, Equity, and Inclusion (DEI) have evolved beyond being mere components of corporate social responsibility and have become fundamental elements of sustainability strategies in today's business world. Inclusive structures that provide equal opportunities for individuals with diverse identities, experiences, and competencies not only enhance organizational efficiency but also contribute to the advancement of social justice. This thesis aims to examine the DEI policies of leading companies listed in the Fortune 500 Turkey 2023. The analysis was conducted using the document review method, evaluating companies' publicly available sustainability reports and human resources statements. The data were categorized under eight thematic areas: equal opportunity, zero tolerance for discrimination, zero tolerance for violence and harassment, women's empowerment and gender equality, DEI awareness, culture and practices, support for people with disabilities and other disadvantaged groups, respect for human rights and adherence to ethical principles, and support for work-life balance and family life. Findings indicate that while companies generally embrace DEI principles, there are shortcomings in terms of implementation and sustainability. Although progress has been made in the area of women's empowerment, deficiencies remain in strategies related to disability inclusion and comprehensive inclusivity. These results reveal the need for DEI policies to move beyond rhetoric and be transformed into structural and sustainable practices. In conclusion, major companies in Turkey have taken steps to integrate DEI into their corporate culture; however, more comprehensive strategies are required to ensure the effective implementation of these policies.