Kadınların çocukluk deneyimleri, bağlanma stilleri ve psikolojik iyi oluş durumlarının Sindirella Sendromu ile ilişkisi
The relationship between women's childhood experiences, attachment styles, and psychological well-being and Cinderella Syndrome
  1. Tez No: 981888
  2. Yazar: HATİCE KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHAN ÇANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Psikoloji, Midwifery, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: sindirella sendromu, çocukluk deneyimleri, bağlanma stili, psikolojik iyi oluş, ebelik bakımı, Cinderella Syndrome, childhood experiences, attachment style, psychological well-being, midwifery care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, kadınların çocukluk deneyimleri, bağlanma stilleri ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin Sindirella Sendromu ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı tasarımda yürütülen çalışma, Kasım 2024 – Mayıs 2025 tarihleri arasında, 18–49 yaş arası evli veya partneri olan toplam 334 kadın ile yapılmıştır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Çocukluk Deneyimleri Ölçeği (ÇDÖ), Üç Boyutlu Bağlanma Ölçeği (ÜBBS), Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Sindirella Sendromu Ölçeği (SSÖ) kullanılarak toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların SSÖ toplam puan ortalaması 79,87±27,40 bulunmuştur. Kadınların SSÖ toplam puanı ve alt boyutları ile sosyodemografik ve obstetrik özellikleri arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p<0.05). SSÖ toplam puanı ve alt boyutları, ÇDÖ ile ve ÜBBS'nin kaçınan ve kaygılı-kararsız bağlanma alt boyutlarıyla pozitif yönde ilişkili iken; Psikolojik İyi Oluş Ölçeği puanı ve güvenli bağlanma stili ile negatif yönde ilişkili bulunmuştur (p<0.001). Çoklu doğrusal regresyon analizi sonuçlarına göre; ÇDÖ'nün tehdit edici anılar alt boyutu ile ÜBBS'nin kaygılı-kararsız bağlanma stili, SSÖ'nün cinsiyetçi ve sorumluluktan kaçma alt boyutları için etkileyen faktörler belirlenmiştir (p<0.001). Ayrıca, ilköğretim mezunu olma, katılımcı ve eş/partner yaşı, yaşayan çocuk sayısı, ÇDÖ-tehdit edici anılar, kaygılı-kararsız bağlanma stili ve düşük psikolojik iyi oluş düzeyi, SSÖ'nün kariyerden vazgeçme alt boyutu için anlamlı risk faktörleri olarak bulunmuştur (p<0.005). Genel olarak, ÇDÖ-tehdit edici anılar ve kaygılı-kararsız bağlanma stili, SSÖ toplam puanı üzerinde güçlü yordayıcı faktörlerdir (p<0.001). Sonuç olarak, olumsuz çocukluk deneyimlerine sahip olan, kaçınan ve kaygılı-kararsız bağlanma stilini benimseyen kadınların Sindirella Sendromu puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Buna karşın, güvenli bağlanma stili ve yüksek psikolojik iyi oluş düzeyleri, sindirella sendrom puanlarını azaltıcı bir etki göstermektedir. Ebelik bakımında kadınlara güvenli bağlanmayı destekleyici danışmanlık sunulması, ailelere erken dönemde eğitim ve destek verilmesi, psikolojik iyi oluşu artırıcı yaklaşımların uygulanması ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık çalışmaları yapılması önerilmektedir. Ayrıca, ebelik alanında Sindirella Sendromu'nun kadın sağlığına etkilerini inceleyen ileri araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between women's childhood experiences, attachment styles, and psychological well-being levels and Cinderella Syndrome. The research, designed as descriptive, cross-sectional, and correlational, was carried out between November 2024 and May 2025 with a total of 334 women aged 18–49 who were married or had a partner. Data were collected using the Personal Information Form, Childhood Experiences Scale (CES), Three-Dimensional Attachment Scale (TDAS), Psychological Well-Being Scale, and Cinderella Syndrome Scale (CSS). According to the study findings, the participants' mean total CSS score was 79.87±27.40. Significant differences were found between the women's total CSS scores and subdimensions and their sociodemographic and obstetric characteristics (p<0.05). The total CSS score and its subdimensions were positively correlated with the CES and with the avoidant and anxious-ambivalent attachment subdimensions of the TDAS, whereas they were negatively correlated with the Psychological Well-Being Scale score and the secure attachment style (p<0.001). Results of the multiple linear regression analysis indicated that the threatening memories subdimension of the CES and the anxious-ambivalent attachment style of the TDAS were significant predictors for the sexist and avoidance-of-responsibility subdimensions of the CSS (p<0.001). Additionally, having a primary school education, the ages of the participant and spouse/partner, number of living children, CES–threatening memories, anxious-ambivalent attachment style, and low psychological well-being level were determined as significant risk factors for the career-abandonment subdimension of the CSS (p<0.005). Overall, CES–threatening memories and anxious-ambivalent attachment style were strong predictors of the total CSS score (p<0.001). In conclusion, women with adverse childhood experiences and those exhibiting avoidant and anxious-ambivalent attachment styles were found to have higher Cinderella Syndrome scores. In contrast, a secure attachment style and high psychological well-being levels had a reducing effect on Cinderella Syndrome scores. It is recommended that midwifery care include counseling that supports secure attachment, early education and support for families, approaches to enhance psychological well-being, and awareness-raising activities on gender equality. Additionally, further studies are needed in the field of midwifery to investigate the effects of Cinderella Syndrome on women's health..