Fasulye kök fungusları ve rhizosfer bakterileri arasındaki antibiosis ilişkinin belirlenmesi
Determination of the antibiosis relationship between bean root fungi and rhizosphere bacteria
- Tez No: 981889
- Danışmanlar: PROF. DR. NUH BOYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fasulye, fungus, antibiosis, rizosfer bakterileri, Bean, fungus, antibiosis, rhizosphere bacteria
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Konya ilinin Doğanhisar, Sarayönü, Bozkır ve Çumra ilçelerinden toplanan fasulye bitkileri ve toprak örneklerinden elde edilen rizosfer bakterilerinin, fasulye kök fungusları Fusarium oxysporum, Rhizoctonia solani, Macrophomina phaseolina ve Alternaria alternata'ya karşı antibiosis etkileri incelenmiştir. Toplamda 300 bakteri izolatı elde edildi ve bunlar laboratuvar ortamında dual kültür yöntemiyle test edilmiştir. Test edilen bakteri izolatlarından 20 tanesi belirgin antagonistik etki göstermiştir. Dual kültür test sonuçlarına göre F. oxysporum'a karşı en etkili bakteri %53.37 ile Bacillus mojavensis olarak tespit edilirken, R. solani'ye karşı %55.34'lük engelleme oranıyla Bacillus atrophaeus, M. phaseolina'ya karşı %54,49'luk engelleme oranıyla Bacillus subtilis olarak tespit edilmiştir. Fasulye kök fungusları arasında en yüksek etki %64.23'lük engelleme oranıyla Alternaria alternata'ya karşı Bacillus atrophaeus ile elde edilmiştir. Sonuç olarak fasulye kök funguslarına karşı antibiosis etkinin bakteri türüne ve aynı türün izolatlarına karşı farklı düzeylerde olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the antibiosis effects of rhizosphere bacteria obtained from bean plants and soil samples collected from the Doğanhisar, Sarayönü, Bozkır, and Çumra districts of Konya province were investigated against Fusarium oxysporum, Rhizoctonia solani, Macrophomina phaseolina, and Alternaria alternata causing diseases in beans. A total of 300 bacterial isolates were obtained and tested under laboratory conditions using the dual culture method. Among the tested bacterial isolates, 20 showed significant antagonistic effects. According to the results of the dual culture tests, the most effective bacterium against F. oxysporum was identified as Bacillus mojavensis with an inhibition rate of 53.37%, against R. solani as Bacillus atrophaeus with an inhibition rate of 55.34%, and against M. phaseolina as Bacillus subtilis with an inhibition rate of 54.49%. Among the fungal pathogens of bean roots, the highest effect was obtained against A. alternata with an inhibition rate of 64.23% by Bacillus atrophaeus. As a result, it can be concluded that the antibiosis activity against bean root fungi may vary depending on the bacterial species and even among different isolates of the same species.