Poli (2-fenil-1,3-dioksalan-4-il-metil metakrilat-co-stiren) polimerinin fiziksel ve termodinamik özelliklerinin incelenmesi
Analysis of physical and thermodynamic properties of poly(2-phenyl-1,3-dioxolane-4-yl-methyl methacrylate-co-styrene) polymer with inverse gas chromatogrophy
- Tez No: 98190
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMDİ KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polimer, 3- dioksalan, învers Gaz Kromatografisi, fiziksel ve termodinamik özellikler, Polymer, 3-dioxolane, Inverse Gas Chromatography, physical and thermodynamic properties. m
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET POLİ ( 2-FENİL-l,3-DİOKSALAN-4-İL-METİL METAKRİLAT-CO- STİREN) POLİMERİNİN FİZİKSEL VE TERMODİNAMİK ÖZELLİKLERİNİN İNVERS GAZ KROMATOGRAFİSİ İLE İNCELENMESİ ZORER SELÇUK, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. M. Hamdi KARAGÖZ Eylül 2000, 51 Sayfa. Bu çalışmada poli ( 2-fenil-l,3-dioksalan-4-il-metil metakrilat-co- stiren) polimerinin fiziksel ve termodinamik özellikleri invers gaz kromatografisi metodu ile incelendi. Bu amaçla, destek katısı olarak kullanılan Chromosorb W üzerine kaplanan polimerik madde iç çapı 3.2 mm, boyu İm olan bakır kolon içine dolduruldu. Kolon içerisinden 200“C'de 48 saat süreyle taşıyıcı gaz (N2) geçirilerek safsızlıklardan arındırıldı. Kolon içerisine 60 °C'den 200 °C'ye kadar her 10 ”C'de bir alkol olarak; etil alkol, n-propil alkol, n-bütil alkol, alkan olarak; n-hekzan, n-heptan, n-oktan enjekte edildi ve problann her bir sıcaklıktaki alıkonma zamanları (t,) tayin edildi. Bulunan alıkonma zamanı değerlerinden her bir proba ait spesifik alıkonma hacmi (Vg°) değerleri hesaplandı. Bu değerlerden yararlanarak ( l/T; İn Vg° ) grafiğinden polimerin camsı geçiş sıcaklığı 363-373 K aralığında bulundu. Camsı geçiş sıcaklığının altoda her bir prob için adsorpsiyon ışılan, camsı geçiş sıcaklığı üzerinde ise sorpsiyona ait molar ısı ( AHıS ), serbest enerji ( AGjS ) ve entropi (ASıS) değerleri hesaplandı. Sonsuz seyreltik hal için problann kısmi molar ışılan ( AHı°° ), kısmi molar serbest enerjileri ( AGıT1 ), Flory-Huggins etkileşim parametreleri (X) ve ağırlık kesri aktiflik katsayısı ( aı / Wj ) M değerleri kopolimer için hesaplandı. Kopolimer için kısmi molar serbest enerji değerlerinden faydalanılarak hesaplanan 8^ - AGx00 / Vı değerleri problann çözünürlük parametresi 81'e karşı grafiğe almdı ve bu doğruların eğimlerinden kopolimerin çözünürlük parametresi hesaplandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF PHYSICAL AND THERMODYNAMIC PROPERTIES OFPOLY(2-PHENYL-l,3-DIOXOLANE-4-YL-METHYL METHACRYLATE-CO-STYRENE) COPOLYMER WITH INVERSE GAS CHROMATOGRAPHY ZORER SELÇUK, Özlem Master Thesis, Chemistry Mainsciense Branch Supervisor: Asst. Prof. Dr. M. Hamdi KARAGÖZ September 2000, 51 pages In this study, the physical and thermodynamic properties of poly(2- phenyl-l,3-dioxolane-4-yl-methyl methacrylate-co-styrene) copolymer have been analysed with Inverse Gas Chromatography. For this purpose, the poymeric substance covering over Chromosorb W that was used as a supply additive was filled into a copper column which was 3.2 mm diameter and 1 m length. The carrier gas N2 has been passed through the column for 48 hours at 200 °C so that it could be distilled from impurities. Within the temperature intervals of 60 °C and 200 °C at every 10 °C ethyl alcohol, n-prophyl alcohol, n-buthyl alcohol as alcoholic substances and n-hexane, n-heptane, n-octane as alcanic substances have been enjected into the column and the retention times (tr) of probes at every temperatures have been determined. Then, the values of spesific retention size belonging to each probe have been determined among the values found for the retention time. By using, glass transition temperature of polymer was found to be 363- 373 K from 1/T; In Vg° graphics. Under the glass transition temperatures adsorption heats and above the glass transition molar heats (AHiS), free energies (AGiS) and entrophies (ASiS) belonging to sorption for every probe were calculated. The partial molar heat (AHiT), partial molar free energy (AGi00), Flory-Huggins interaction parameter (X) and weight fraction activity coefficient (ai/wj)00 values for infinite dilute solutions have been calculated for copolymer. For copolymer by employing partial molar free energies (AG!00), Si2 - AGi°° / Vi values were drawn versus the solubility parameters of the probes (8i). From the slope and intercept of the lines, the solubility parameters of the copolymer were calculated.