Restoratif diş tedavisi kliniğinde yapılan direkt posterior kompozit restorasyonların değerlendirilmesi, retrospektif bir çalışma
Evaluation of direct posterior composite restorations performed in a restorative dental clinic, a retrospective study
- Tez No: 981970
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH BEDİR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Direkt restorasyon, Klinik başarı, Kompozit rezin, Retrospektif çalışma, Sağ kalım, Composite resin, Direct restoration, Longevity, Retrospective study, Success, Survival
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalında yapılan direkt posterior kompozit restorasyonların sağkalımını ve başarısızlığını etkileyen olası faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Şubat-Mayıs 2023 tarihleri arasında 250 hastaya yapılan 856 direkt posterior kompozit restorasyon dahil edildi. Restorasyonlar deneyimli iki araştırmacı tarafından Şubat-Mayıs 2025 tarihleri arasında FDI kriterlerine göre değerlendirildi. Ayrıca katılımcıların sosyo-demografik ve ağız hijyen alışkanlıklarıyla ilgili verileri ile restorasyona ilişkin verileri kaydedildi. İstatistiksel analiz Ki-kare ve Fisher's Exact testi kullanılarak gerçekleştirildi (α = 0,05). Bulgular: 2 yıllık retrospektif değerlendirme sonucunda 23 (%2,69) restorasyon retansiyon kaybı ve fraktür açısından klinik olarak başarısız bulundu. Diş tipi (p = 0,025) ve kavite sınıfı (p = 0,034) kompozit restorasyonların retansiyon kaybı ve fraktür açısından klinik başarısını istatistiksel olarak etkiledi. Farklı çürük risk grupları ve restorasyonları gerçekleştiren operatörler arasında klinik olarak başarılı ve başarısız skorlar açısından anlamlı bir farklılık gözlenmedi (p> 0,05). Sonuçlar: Bu retrospektif çalışmada, direkt posterior kompozit restorasyonların iki yıllık sağkalım oranının yüksek olduğu, diş tipi ve kavite sınıfının restorasyon başarısını anlamlı şekilde etkilediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this retrospective study is to examine the possible factors affecting the survival and failure of direct posterior composite restorations performed at the Department of Restorative Dentistry, Faculty of Dentistry, Recep Tayyip Erdoğan University. Materials and Method: The study included 856 direct posterior composite restorations performed on 250 patients between February and May 2023. The restorations were evaluated by two experienced researchers between February and May 2025 according to FDI criteria. Additionally, data regarding participants' socio-demographic characteristics and oral hygiene habits, as well as data related to restoration, were recorded. Statistical analysis was performed using the Chi-square and Fisher's Exact tests (α = 0.05). Results: As a result of a 2 year retrospective evaluation, 23 (2.69%) restorations were found to be clinically unsuccessful in terms of retention loss and fracture. Tooth type (p = 0.025) and cavity class (p = 0.034) statistically affected the clinical success of composite restorations in terms of retention loss and fracture. No significant difference was observed between different caries risk groups and operator in terms of clinically successful and unsuccessful scores (p> 0.05). Conclusion: In this retrospective study, it was determined that the two-year survival rate of direct posterior composite restorations was high, and that tooth type and cavity class significantly affected restoration success.