The New York Times, daily sabah ve sabah gazetelerinin sosyal medya tasarımlarının görsel iletişim tasarımı açısından incelenmesi: Instagram örneği
An analysis of the social media designs of the New York Times, daily sabah and sabah newspapers in terms of visual communication design: Theexample of Instagram
  1. Tez No: 982093
  2. Yazar: CANER KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AND ALGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Gestalt Kuramı, Görsel iletişim tasarımı, Sosyal medya, İnstagram, Gestalt Theory, Visual communication design, Social media, Instagram
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Dijital haberciliğin hızla geliştiği günümüzde, haber kurumlarının sosyal medya platformlarında kullandıkları görsel dil, estetik tercihin ötesine geçerek kurumsal kimliğin, ideolojik temsillerin ve hedef kitleyle iletişimin temel unsuru haline gelmiştir. Instagram gibi görsel odaklı mecralarda paylaşılan haber içerikleri, yalnızca bilgi aktaran araçlar değil, aynı zamanda kurumların değerlerini ve kültürel kimliklerini yansıtan birer iletişim biçimi olarak öne çıkmaktadır. The New York Times, Daily Sabah ve Sabah gazetelerinin Instagram paylaşımlarında kullanılan görsel iletişim stratejileri; tasarım ilkeleri, anlam üretimi, temsil biçimleri ve çerçeveleme yöntemleri açısından değerlendirilmiştir. Nitel içerik analizi yöntemiyle yürütülen incelemede, her gazeteden beşi“en çok etkileşim alan”ve beşi“kurumsal temsili gösteren”olmak üzere toplam otuz görsel analiz edilmiştir. İncelemeler Gestalt, Göstergebilim, Temsil ve Çerçeveleme kuramları doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, gazetelerin kendi ideolojik yönelimleri, kurumsal kimlikleri ve hedef kitlelerine bağlı olarak farklı görsel anlatım biçimleri benimsediklerini göstermektedir. The New York Times analitik, dengeli ve bilgi odaklı bir tasarım dili oluştururken; Daily Sabah diplomasi ve uluslararası temsil vurgusunu öne çıkarmış, Sabah gazetesi ise milli birlik, liderlik ve duygusal yoğunluk merkezli bir anlatım dili tercih etmektedir. Sosyal medya ortamlarında estetik mükemmelliğin izleyici etkileşimini tek başına belirlemediği, duygusal yoğunluk, kültürel bağlam ve temsil gücünün etkileşim üzerinde daha belirleyici olduğu görülmektedir. Bu bulgular, dijital habercilikte görsel iletişim tasarımının yalnızca biçimsel değil; aynı zamanda anlam, kimlik ve ideoloji üretiminde etkin bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In the rapidly evolving landscape of digital journalism, the visual language employed by news organizations on social media has transcended aesthetic preference to become a core element of institutional identity, ideological expression, and audience engagement. On visually oriented platforms such as Instagram, news content functions not only as a medium of information but also as a reflection of each institution's values, culture, and communicative identity. The visual communication strategies of The New York Times, Daily Sabah, and Sabah on Instagram were examined in terms of design principles, meaning-making processes, representational forms, and framing approaches. Using a qualitative content analysis, a total of thirty visuals were analyzed—five representing“most engaging posts”and five representing“institutional identity”for each newspaper. The analysis was conducted within the frameworks of Gestalt Theory, Semiotics, Representation Theory, and Framing Theory, allowing for both aesthetic and ideological interpretation. Findings reveal that each newspaper adopts a distinct visual narrative consistent with its ideological stance, institutional identity, and audience orientation. The New York Times employs an analytical, balanced, and information-driven design language; Daily Sabah emphasizes diplomacy, international representation, and soft power; while Sabah focuses on national unity, leadership, and emotional intensity. The results indicate that aesthetic excellence alone does not determine audience engagement on social media. Emotional resonance, cultural context, and representational power play a more decisive role in shaping audience response. These findings demonstrate that visual communication design in digital journalism functions not merely as a formal or decorative element but as an active medium for the construction of meaning, identity, and ideology.